Най-малко трима иракски войници са ранени при ракетната атака срещу иракската военна база Таджи, северно от столицата Багдад, която бе обстрелвана от реактивни системи за залпов огън тип "Катюша", съобщи телевизионният канал "Ас Сумария", цитиран от ТАСС и БТА.

На базата, в която има и американски войници, са нанесени материални щети.

Според тв канала, срещу базата са изстреляни осем ракетни снаряда, като половината са се взривили на територията й, а останалите - в околностите.

Това е втората подобна атака срещу базата този месец. Тя бе обстреляна в началото на януари в отговор на американската въздушна атака срещу лагера на шиитските формирования "Ал Хашд аш Шааби" в град Ел Каим край границата със Сирия. Тогава, по данни на "Ас Сумария", загинаха 27 шиитски опълченци.

На 9 януари един от шиитските лидери шейх Кайс ал Хазали каза по тв канала "Ал Маядин", че "опълченците" си запазват правото да отмъстят за гибелта на своя командир Абу Махди ал Мухандис, ако американските войски не напуснат Ирак в най-скоро време.

Ал Мухандис бе убит при американския удар с дрон на 3 януари на летището в Багдад, при който загина и иранският топ генерал Касем Солеймани.

В същото време се разбра, че Латвия възнамерява да удължи срока и да разшири военното си присъствие в Ирак въпреки изстрелването от Иран на балистични ракети срещу иракски военни бази миналата седмица, предаде ДПА.

Рига реши да продължи да участва до 1 февруари 2022 г. във водената от САЩ международна коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава", се казва в разпространено днес съобщение на латвийското правителство. Правителството ще позволи до 30 военнослужещи да бъдат разположени в Ирак за целите на обучението на иракската армия.

Досега Латвия имаше шестима военнослужещи в Ирак. Те бяха част от датско военно подразделение, което обучава иракските сили за сигурност. Военните бяха временно прехвърлени в Кувейт, когато коалицията замрази военните си дейности в Ирак, за да се съсредоточи върху защитата на персонала си след ракетната атака на Иран.

Удължаването на срока и разширяването на латвийското присъствие в Ирак трябва да бъде одобрено от парламента.