Съединените щати възобновиха вчера съвместните военни операции с Ирак, прекъснати след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в Багдад в началото на януари, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Двама американски военни, пожелали анонимност, твърдят пред вестника, че Пентагонът е искал да възобнови възможно най-скоро, заедно с иракската армия, борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", за да не може тя да се възползва от ситуацията.

Общите операции на двете страни бяха прекъснати по инициатива на Вашингтон на 5 януари, два дни след убийството на Солеймани близо до летището в Багдад, припомня агенцията.

Същият ден иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да сложи край на присъствието на всички чуждестранни войски в Ирак.

В края на миналата седмица иракското правителство официално помоли американския държавен секретар Майк Помпейо да изпрати делегация за обсъждане на въпроса за изтегляне на американските войски. Държавният департамент отвърна, че не смята да обсъжда този въпрос, а единствено "най-добрия начин за потвърждаване" на "стратегическото партньорство" между двете страни.

Помпейо увери в понеделник, че всички иракски ръководители са му заявили в частни разговори, че са за продължаване на американското военно присъствие в страната им за борба срещу "Ислямска държава".