Военна база в Ирак, в която има американски войници, отново бе подложена на ракетен обстрел. Няма жертви и пострадали, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на иракските въоръжени сили.

Иракската военна база Таджи, северно от столицата Багдад, е била обстрелвана днес с ракети "Катюша". Изстреляни са поне пет ракети.

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Тя вече бе подложена на обстрел в началото на тази година в отговор на убийството на 27 бойци на проиранските иракски шиитски милиции Ал Хашд аш Шааби на 29 декември.

При американски въздушен удар с дрон на 3 януари край летището на Багдад пък бяха убити иранският генерал Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ Ал Хашд аш Шааби.

Снимка: Скрийншот/Рен ТВ

Иракски шиитски паравоенни формирования се заканиха да отмъстят на Съединените щати за гибелта на Мухандис, ако американските войници не бъдат изтеглени скоро от Ирак.

Лидерът на най-голямата фракция в иракския парламент Моктада Садр призова за масови протести срещу присъствието на американски войски на иракска земя, като обвини Вашингтон, че системно погазва суверенитета на Ирак.