Първоначалният източник на епидемията от новия коронавирус не е бил непременно в Китай въпреки факта, че за първи път е регистрирано огнище в Китай. Това съобщи на пресконференция в четвъртък ръководителят на специалната комисия за борба с разпространението на новия коронавирус в Държавния комитет по здравеопазване на КНР Чонг Наншан, цитиран от ТАСС.

Когато правим прогнози и правим предположения за епидемията, ние вземаме предвид преди всичко Китай и не мислим за други страни. Сега ситуацията обаче е различна и огнища на новия коронавирус възникват и в други страни, каза той. "Избухването на епидемията за първи път се случи в Китай, но не е задължително тя да е възникнала в Китай", добави Чонг Наншан.

Той също така отбеляза, че "източникът на новия вид коронавирус все още не е известен". "Все още не е ясно как точно се е появил новият коронавирус. Не знаем дали е съществувал преди. Вероятно не само панголините са междинният гостоприемник на коронавируса", подчерта ръководителят на комисията.

Както китайските власти казаха по-рано, "основният източник на коронавируса все още не е установен, но има вероятност основните му носители да са прилепи, а косвените - панголини".

Междувременно още три страни в Европа съобщиха за първи случаи на новия коронавирус: Румъния, Дания и Естония. Саудитска Арабия временно спря да приема поклонници, а Иран въведе ограничения върху пътуванията из страната.

По последни данни на Световната здравна организация от сряда, 27 февруари, в цял свят са регистрирани общо над 81 000 заразени и 2761 смъртни случая, включително 2718 в Китай.