Социален експеримент със скрита камера в метрото в Брюксел показа съпричастността на белгийците към несправедливостта. Каналът в ЮТюб "Would You React?" е разпространил вчера видео, в което е изследвано поведението на пътници, станали свидетели на проява на насилие заради разпространението на най-новия китайски вирус, предаде БТА.

В четири отделни случая актьори от азиатски произход влизат като пътници в метрото, а други двама техни колеги с европейски черти ги нападат с настояване азиатците да напуснат влака, за да не сеят зараза. В два от случаите актьорите от азиатски произход носят предпазни маски.

Авторите на експеримента отбелязват, че са искали да проследят дали някой няма да се присъедини към призивите азиатците да напуснат метрото. В нито един от четирите записа не се е намерил нито един пътник, който да застане на страната на насилниците.

Записите показват, че пътниците в метрото решително се противопоставят на поведението на нападателите и защитават "заразните китайци". По-често като защитници се намесват представители на етническите малцинства. Когато тайната на записа е разкрита, защитниците признават пред камерите, че са се почувствали лично уязвени от поведение, което разделя хората по етнически признак, защото "днес са китайците, вчера бяха мюсюлманите, а после ще дойде ред на африканците".

Повечето пътници показват, че са напълно наясно с последните новини около разпространението на вируса в Белгия - има само един заразен, който е под карантина в болница в Брюксел. Пътниците призовават онези, които се страхуват от болести, да не използват обществения превоз, а да вземат такси. За по-малко от денонощие експериментът е проследен онлайн от близо половин милион зрители.