Антиправителствени протести се състояха в неделя в цял Хонконг. Десетки демонстранти се събраха в търговските центрове, за да изразят гнева си срещу правителството и полицията, злоупотребяващи според тях със законите за социалното дистанциране с цел да ограничат гражданските свободи, предават БТА и ДПА.

Засиленото полицейско присъствие осуети шествие за независимост на Хонконг, свикано от протестната общност в интернет. Десетки хора с маска на лицето обаче се включиха в протести в търговски центрове в поне шест района.

Според изданието "Саут Чайна морнинг пост", цитирано от ТАСС, те са били стотици и са били предимно младежи.

Полицията предупреди протестиращите, че нарушават разпореждането за социално дистанциране, което забранява повече от осем души да се събират на обществени места.

В елитния район Чимсачой, недалеч от изходната точка на несъстоялото се шествие, бяха арестувани най-малко двама демонстранти.

Някои протестиращи носеха черни транспаранти с призиви за независимост на китайския специален административен район, а отделни групи пееха популярния протестен химн "Слава на Хонконг".

Полицейски части за борба с безредиците спираха и претърсваха десетки млади хора в районите, където се събираха демонстрантите. Полицията блъскаше репортерите, докато ги отстраняваше от протест в един от търговските центрове, отбелязва ДПА.

Протестната общност в интернет обвини изпълнителната власт в Хонконг, че е оставила в сила законите за социално дистанциране, за да попречи на протестите, въпреки че за последните три седмици в града не е регистриран нито един нов случай на местно предаване на коронавируса.

Протестите започнаха през юни миналата година, първоначално срещу законопроект, смятан за заплаха за автономията на Хонконг от Китай.