Хонконг вече не разполага с обещаната му автономия спрямо Пекин и следователно не може да продължи да се ползва с търговските привилегии според американския закон, заяви пред Конгреса на САЩ държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Днес никой разумен човек не може да твърди, че Хонконг запазва висока степен на автономия от Китай, предвид фактите на място", се казва в изявление на Помпейо, като изрази подкрепа за жителите на града, предава и БТА.

"Някога САЩ се надяваха, че свободен и проспериращ Хонконг ще представлява модел за авторитарен Китай, но вече е ясно, че Китай моделира Хонконг по свое подобие", добави Помпейо.

Това е първото ответно действие на американската дипломация към спорния закон за националната сигурност, който китайският парламент се кани да наложи на бившата британска колония, отбеляза АФП. Помпейо порица отново намерението на Китай да наложи едностранно този текст.

"Това катастрофално решение на Пекин е само последното от дълъг списък действия, които подкопават фундаментално автономията и свободите на Хонконг и обещанията, които самият Китай даде на жителите на Хонконг" в рамките на международни текстове, заяви Помпейо.

Според закон, приет миналата година от Конгреса на САЩ, държавният секретар трябва да "удостовери" дали бившата британска територия все още запазва автономията си. Явно той е решил, че случаят не е такъв.

"Удостоверих пред Конгреса, че Хонконг вече не заслужава същото отношение", с което се ползваше досега, заяви Помпейо. Очаква се това да постави под въпрос преференциалния търговски статут, с който се ползва бившата британска колония, както и позициите на града като финансов център.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Франция е притеснена от предложения закон за националната сигурност, внесен в китайския парламент, който предизвика международни опасения за свободите на Хонконг, предаде Ройтерс.

Льо Дриан заяви, че законът ще постави под въпрос основните свободи в полуавтономния Хонконг и може да предизвика нова вълна от протести.