Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на посещението на германския министър на външните работи Аналена Бербок, на фона на нарастване на напрежението, свързано с този въпрос, съобщи ДПА.

Наред с това Пекин опита да разсее съмненията, като заяви, категорично,че не снабдява Русия с оръжия и няма да го прави. 

Самата Бербок призова за мирно решение на тайванския въпрос за това Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.

Външните сили трябва да стоят настрана от Синцзян, заключи Цин по въпроса за критиките за неспазване на човешките права (на уйгурите).

Цин и Бербок разговаряха почти два часа, ето главните теми, по които проличаха различията. 

Пекин и въпросът за Тайван

След днешната си среща с Бербок китайският й колега Цин Ган заяви пред пресата, че Тайван е част от Китай и "не допуска никаква външна намеса". Ако другите държави "наистина зачитат" принципа "Един Китай", те трябва да отхвърлят сепаратистките дейности в Тайван. "Първоначалният корен на проблемите" е стремежът към независимост, добави той и увери, че Китай "няма да се откаже от нито един сантиметър територия".

Бербок на свой ред изрази загрижеността си относно напрежението около Тайван и предупреди, че всяка дестабилизация ще има сериозни последици. Тя отбеляза, че 50% от световната търговия преминава през Тайванския проток. "Шоковата вълна на тази икономическа криза" ще засегне и Китай, подчерта тя и добави, че евентуална военна ескалация около Тайван ще бъде "сценарий на ужаса" за целия свят.

Аналена Бербок по време на общата пресконференция в Пекин с китайския външен министър Цин Ган

Снимка: AP/БТА

"Конфликтите трябва да се решават само по мирен път", заяви външният министър, като отново подчерта германската политика за "Един Китай", според която Пекин е признат за единственото легитимно правителство на Китай. Тя напомни също, че Берлин не поддържа дипломатически отношения с Тайван.

Бербок обаче отбеляза, че промяна на статуквото със сила няма да бъде приемлива.

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам.

Пекин и горещата тема за войната в Украйна

Китайското правителство подчерта, че няма да предоставя оръжия на Русия в подкрепа на продължаващата инвазия на Москва в Украйна, нито сега, нито в бъдеще, съобщи ДПА.

"Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта", заяви Цин Ган. Той добави, че стоките с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, се контролират от закона.

Ролята на Китай в Украйна е да насърчава помирението и да ускорява мирните преговори, заяви Цин Ган. "Няма да продължим да наливаме масло в огъня", подчертал е той, според официалния превод.

"Трябва открито да кажа, че си задавам въпроса защо досега китайската позиция не включва призив към руския агресор да сложи край на войната", каза по-рано Бербок, цитирана от Франс прес.

"Партньор, конкурент, съперник - това е компасът на европейската политика по отношение на Китай. В коя посока ще се движим в бъдеще зависи отчасти от това какъв път ще избере Китай", отбеляза Аналена Бербок, цитирана от ДПА.

Правата на човека: Пекин отхвърля поученията от Запада

По време на посещението на Бербок Цин Ган заяви също, че Китай не желае да бъде поучаван по въпросите на правата на човека. "Това, от което Китай се нуждае най-малко, е учител от Запада", добави той пред медиите, като отхвърли предишни критики на министъра относно положението с правата на човека в Китай. Всяка държава има свои собствени обстоятелства и културно-исторически предпоставки, напомни външният министър, според когото "в света няма единни стандарти", когато става въпрос за правата на човека.

Бербок обаче заяви, че всъщност съществуват "общи стандарти" за правата на човека и припомни на Цин Ган Устава на ООН и Конвенцията на ООН за правата на човека. Уставът съдържа "универсални" права на човека, с които са обвързани всички членове на ООН, каза тя.

По-рано Бербок изрази загриженост, че пространството за гражданското общество и правата на човека в Китай се ограничава.

В отговор на обвиненията за преследване, особено на уйгурите в северозападния регион Синцзян, външният министър на Китай заяви, че това не е въпрос на права на човека, а става въпрос за борба с радикализма и сепаратизма. Сега обаче ситуацията в региона е "стабилна". Хората живеят "много щастливо", увери той.

Според Цин Ган, съществуват антикитайски сили, които използват въпроса за Синцзян, за да ограничат възхода на Китай в света. Те също така искат да нарушат положението в Синцзян-уйгурския автономен окръг.

Външните сили трябва да стоят настрана от региона, призова Цин Ган.