Уйгурите призоваха Международния наказателен съд в Хага да повдигне обвинения и срещу китайския президент Си Дзинпин, след по-рано направи същото и по адрес на руския лидер Владимир Путин, предава Fox News. 

"Призоваваме Международния наказателен съд да предприеме действия и да потърси отговорност от китайския лидер Си Дзинпин за продължаващия геноцид и престъпленията срещу човечеството срещу уйгурите и останалите тюркски народи", заяви министър-председателят Салих Худаяр от правителството на Източен Туркестан в изгнание в съобщение за медиите в събота

"Международният наказателен съд трябва да отстоява справедливостта да разследва продължаващия геноцид и арестува Си Дзинпин за пряката му роля в подобно на Холокоста през ХХI в. изтребване.

Прессъобщението повтаря това, което правителствени служители от цял свят и проуйгурски активисти твърдят от години по отношение на "продължаващата кампания на Китай за масово интерниране, принудително разделяне на семействата срещу тюркските етнически групи в Източен Туркестан, която от 2021 г. насам е официално обявена за геноцид от правителството на САЩ и парламентите на близо дузина западни държави." 

Съобщението идва в същата седмица, в която Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и руският официален представител Мария Алексеевна Лвова-Белова за предполагаемото им участие във военни престъпления по време на инвазията в Украйна. 

МНС заяви, че за Путин "се предполага, че е отговорен за военното престъпление на незаконна депортация на население (в случая - деца) и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация.

Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова отхвърли заповедта за арест малко след издаването й.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи задължения по него", заяви Захарова и допълни: "Русия не си сътрудничи с този орган и евентуални "рецепти" за арест, идващи от МНС, ще бъдат юридически невалидни за нас".

В прессъобщението на уйгурите в изгнание се излагат подобни твърдения за принудителни депортации на етнически тюркски хора.

"През юни 2021 г. адвокатите, представляващи Националното движение на Източен Туркестан и Правителството на Източен Туркестан в изгнание, представиха допълнителни доказателства пред МНС, че китайското правителство провежда политика на събиране на уйгури и други етнически тюркски народи извън Китай, включително от държави-членки на МНС, като съседен Таджикистан, и насилственото им депортиране обратно в Синдзян (Източен Туркестан), където са подложени на геноцидни действия и престъпления срещу човечеството", се посочва в съобщението. 

"Новите доказателства подчертават, че до 3000 уйгури са били насилствено депортирани от Таджикистан, а още 4000 от Киргизстан."

Посочва се още, че над 3 млн. уйгури, казахи и други тюркски народи са били настанени в лагери за интерниране и че над 880 500 уйгурски и тюркски деца насилствено са разделени от родителите си.

"В момента МНС разглежда всички доказателства, които сме представили, за да се вземе решение за започване на разследване от страна на МНС", заяви за Fox News министър-председателят Салих Худаяр от правителството на Източен Туркестан в изгнание.

"В контакт сме със Службата на прокурора относно представените доказателства и настояваме той да предприеме незабавни действия за разследването на МНС, както и да потърси отговорност от виновните лица."

Днес Си Дзинпин пристигна в Русия, за да се срещне с Владимир Путин. Двамата ще обсъдят "въпросите за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Китай и Русия".