Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели в повечето градове в Сърбия, в които вчера се проведоха частични местни избори, включително столицата Белград и втория най-голям град Нови Сад, съобщават сръбските медии. Опозицията обяви, че печели третия по големина град Ниш.

Според неофициално паралелно преброяване на социологическата агенция ЦеСид коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, получава 52,9 процента от гласовете в Белград, предаде БТА.

Листата "И аз съм Белград - Саво Манойлович" получава 17,5 на сто от гласовете в Белград и влиза в градския парламент с 21 мандата. "Избираме Белград" печели 12,3 на сто от гласовете и 15 мандата, отбелязва в. "Данас", като се позовава на данни от социологическата агенция ЦеСид. В градския парламент влизат и "Ние, силата на народа" с девет мандата и "Руската партия" с един мандат. Според наблюдателната мисия на "ЦРТА" избирателната активност в Белград е била 46,2 процента.

Най-голямата партия от "Сърбия срещу насилието" обаче, Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас, не участва в изборите в Белград и на някои от другите места.

Повторните избори в Белград се проведоха след няколко месеца на протести след парламентарните и частичните местни избори на 17 декември, на които според опозицията и международни наблюдатели имаше нередности, включително медийни пристрастия и купуване на гласове.

По време на изборния ден имаше и сблъсъци между привърженици на опозицията и активисти на СПП в Белград и Нови Сад. Премиерът Милош Вучевич определи инцидентите като насилие от страна на опозицията.

"Те оказват насилие, малтретират и това е добре и е желателно, това е ОК. Като им отговорим пък, ще кажат, че ние сме насилници и хулигани. Очаквам да поемат отговорност за всичко, което направиха", заяви той, цитиран от Танюг.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви победа и каза, че партията му ще има мнозинство в 110-членния белградски съвет.

"Сега вместо 54 места ще имаме 63, невероятна победа, Благодаря ти, Сърбия", заяви Вучич, цитиран от B92.

Той посочи, че "повече от година продължи ужасният натиск, свързан с изборите".

Имахме мнозинство дори след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е достатъчна легитимност, защото някои други не искаха да се коалират с нас. Сега ще имаме 62 или 63 мандата, вместо 54, както беше в случая през декември", добави той.

"В Белград ще имаме 52% от подадените гласове, добави той. Невероятно убедителна победа в Нови Сад, 45 мандата и 53% от гласовете в Нови Сад", каза Вучич. Той каза, че Ниш е най-трудната политическа игра.

"В Ниш това беше най-трудната политическа игра. Вероятно ще имаме още три мандата за мнозинството там. Ще бъде 32 на 29. Моето предложение ще бъде да обсъдим в Ниш и да видим как проблемите могат да бъдат решени в бъдеще .. Една листа на група граждани дори получи 22 процента от гласовете, това е д-р Милич, това не е опозиционна партия, ние трябва да уважаваме това", каза Вучич.

Опозицията обяви победа снощи в град Ниш, съобщава белградската агенция Бета. Гражданската група "Д-р Драган Милич", коалицията "Избираме Ниш", коалицията "Обединени - Надежда за Ниш" и движението "Крени-промени" ще бъдат абсолютно мнозинство в градския парламент на Ниш. "От днес Ниш е свободен град. От тази вечер невидимата белградска ръка вече няма да управлява града ни", заяви д-р Драган Милич, водачът на листата с неговото име.

От своя страна останалият на второ място Саво Манойлович заяви, че коалицията му няма да признае изборните резултати. "Това бяха най-нечестните избори в историята", каза той пред свои привърженици.

В изборния ден наблюдателите на изборите от неправителствения Център за изследване, прозрачност и отчетност подадоха няколко наказателни жалби за подозрения за организирано гласуване, купуване на гласове и нарушения на тайната на вота, както и за присъствието на неоторизирани лица в избирателните секции.

Съобщаваше се за инциденти и нередности в столицата Белград и в северния град Нови Сад, където според опозиционните групи управляващата Сръбска прогресивна партия е организирала избирателни центрове по време на гласуването в неделя. 

Според политически анализатори резултатите от изборите са голям успех за управляващата СПП, а лошите резултати на опозицията може би се дължат на подкрепата ѝ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

На 23 май с гласуване на Общото събрание на ООН бе приета резолюция, според която 11 юли ще бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в босненския анклав Сребреница през 1995 г.

Изборите в неделя бяха повторен вот за избор на съветници в Белград и местните власти в още 14 града, 51 общини и 23 градски общини.