Управляващата партия в Сърбия е готова за парламентарни и местни избори още на 17 декември, заяви президентът Александър Вучич в интервю за сръбската национална телевизия РТС, цитиран от БТА.

"Тъй като разбрах, че (опозицията) иска избори възможно най-скоро, ето, ние сме готови за избори още от 17 декември", заяви Вучич и допълни, че управляващата партия е готова да проведе изборите на 17 декември, но може да бъдат и на 23 декември или по-късно.

Той поясни, че заедно ще се организират и парламентарни, и местни избори в няколко общини, включително и в столицата Белград.

Част от опозицията организира протестите "Сърбия срещу насилието" в продължение на няколко месеца, но след неизпълнение, по думите им, на исканията от протестите, те настояха за предсрочни парламентарни и местни избори за Белград до края на годината, за да се предотврати "разпадът на обществото".

Сръбският президент говори и за инфлацията в интервюто си, като каза, че в момента тя е 11,5 процента, но очаква да падне до 8 процента до края на годината. Според него в Сърбия цените на хляба, яйцата и тока са най-ниски.

"Ние действаме антиинфлационно. Аз съм против това държавата да помага на всеки, затова в икономически смисъл обичам Америка", отбеляза той.

Вучич съобщи и за ново "голямо споразумение", което предстои да бъде сключено между Сърбия и Азербайджан и с което ще бъдат вложени 300 милиона евро в сръбската индустрия. Той подчерта, че Сърбия се нуждае от партньори, а не от спонсори.

"Повече може да се постигне в разговорите и преговорите със САЩ отколкото с европейците, поне някой понякога се опитва да гледа по-реалистично на нещата", посочи Вучич.

Той коментира и отношенията на Сърбия с Русия и отказа на Белград да въведе санкции срещу Москва заради руската агресия в Украйна. По думите му Руската федерация има разбиране за политиката на Сърбия.

"Предполагам, че те биха искали по-малко да говорим за териториалната цялост на Украйна, но смятам, че за нас принципите са много важни. Ако на едно място се отречеш от принципите си, принципите вече не съществуват", отбеляза сръбският президент.