Папа Франциск заяви днес, че е "много опечален" от решението на Турция за превръщане на бившата базилика "Света София" в джамия, предаде АФП. Папата заяви това след традиционната неделна Ангелска молитва.

"Моята мисъл е насочена към Истанбул, мисля за "Света София". Много съм опечален", каза кратко папа Франциск. Думите на папата са първият коментар на Ватикана на решението на Турция, отбелязват АФП и БТА.

Ватиканският всекидневник "Осерваторе романо" публикува вчера информация за събитията с факти, като цитира основните международни реакции, но без да прави коментар.

Храмът "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет (висшият административен съд в Турция) отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.