Държавният съвет на Турция отмени решение на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей, съобщи Анадолската агенция.

Магистратите постановиха, че решението е незаконно и по този начин проправят пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

В мотивите за решението на Държавния съвет се посочва, че "Света София" е собственост на фондацията Фатих Султан Мехмет Хан и се предоставя за ползване от обществото като джамия. В нотариалния акт "Света София" е записана като джамия и това не може да се променя, се посочва в мотивите. Съдът е стигнал до заключението, че юрдически не е възможно тя да бъде използвана извън посоченото й в документа предназначение на джамия.

Десето отделение на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иска. Тогава бе обявено, че решението на магистратите трябва да бъде огласено в срок до 15 дни. Днес, на осмия ден след заседанието, документът на Държавния съвет бе огласен.

Малко по-късно указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение, бе публикуван в Държавен вестник.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. През 1985 г. храмът е признат за обект от световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Предложението за възстановяване на статута на джамия бе на държавния глава.

"Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.