Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че след приключване на всички приготовления, Турция ще отвори "Света София" за извършване на мюсюлманска молитва /намаз/ на 24 юли за петъчната молитва, предаде Анадолската агенция.

Ердоган заяви това в обръщение към нацията снощи, след като по-рано вчера Държавният съвет - висшият административен съд на Турция, отмени решение на министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей, а след това бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение.

Ердоган изтъкна, че "Света София" ще остане отворена за турци и чужденци, за мюсюлмани и немюсюлмани, подобно на всички други джамии в Турция.

Подчертавам, че ние ще отворим "Света София" като джамия, запазвайки общото културно наследство на човечеството, каза турският президент.

Той посочи, че след промяната на статута на "Света София", която ще действа като джамия, посетителите ще могат да посещават историческия паметник без да плащат такса.

Призовавам всеки да уважава решенията, взети от съдебните и изпълнителни органи на моята страна във връзка със "Света София", заяви Ердоган и подчерта, че въпросът за това как ще се използва историческият комплекс е въпрос на националния суверенитет.

Ердоган каза, че мюсюлмани, християни и евреи са живели в мир в Истанбул след завладяването му и турците са се отнасяли с максимално уважение към местата за молитва на немюсюлманите, докато много от османските артефакти в Източна Европа и на Балканите постепенно са изчезнали.