Ватиканът обяви със знаково решение, одобрено от папа Франциск, че римокатолическите свещеници може да дават благословия на еднополови двойки, стига тя да не е част от нормативните църковни ритуали или литургии, предадоха Ройтерс и БТА.

Документ от ватиканската доктринална служба гласи, че подобни благословии няма да узаконят необичайните ситуации, но ще бъдат знак, че Бог приема всички. Беше обявено, че свещениците трябва да решават при всеки отделен случай от този род дали да дават благословия, като "не бива да възпрепятстват или да забраняват приобщаването на хора в лоното на църквата във всяка ситуация, в която те търсят Божията помощ, просто чрез една благословия".

Ройтерс припомня, че през октомври папа Франциск е намекнал, че на дневен ред стои нормативна промяна, в отговор на въпросите, поставени от петима консервативни кардинали в началото на синодалното заседание на епископите във Ватикана. Докато отговорът на предстоятеля на римокатолическата църква през октомври е бил по-завоалиран, то разпространеният днес документ от осем страници с подзаглавие "За пастирския смисъл на благословиите" назовава конкретни ситуации.

Прилежащ към него раздел от 11 страници е озаглавен "Благословии на двойки в необичайни ситуации и на еднополови двойки".

Римокатолическата църква проповядва, че привличането между хора от един и същи пол не е грях, но съвокуплението между тях е грях. Откакто бе избран за папа през 2013 г., Франциск се опитва да отвори повече църквата с паство от 1,3 милиарда души по света за представителите на ЛГБТ общността, без да се променя в същото време католическата доктрина по въпроса за еднополовите връзки, посочва Ройтерс.