Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще върне френския посланик обратно в САЩ. Решението е взето, след като американският президент Джо Байдън е признал, че консултации с Франция преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността Aukus с Великобритания и Австралия, са могли да предотвратят дипломатическия скандал, съобщи Елисейският дворец, цитиран от световните агенции.

Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор днес, в който двамата лидери са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, посочи в изявление Елисейският дворец.

Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера сделка за подводници, задвижвани с ядрено гориво, довела до развалянето на предишна сделка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара.

Франция обяви тогава, че САЩ са й забили нож в гърба и сравниха отношението на Байдън към европейските си партньори като това на предшественика му Доналд Тръмп.

В основата на пакта AUKUS (Australia - United Kingdom - United States) е изискването Австралия да анулира договора си за закупуване на 12 френски подводници "Shortfin Barracuda" с дизелово-електрическо задвижване. Вместо това САЩ ще си партнира с Австралия и Великобритания за изграждането на подводници с ядрен двигател.

Канцеларията на Макрон отбеляза след разговора, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в региона на Сахел в Африка.

Двамата президенти са се договорили също да се срещнат в Европа през октомври, съобщи Белият дом.

По-рано говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че Макрон и Байдън ще разговарят, за да изяснят условията, при които беше обявено създаването на тристранното стратегическо партньорство между САЩ, Великобритания и Австралия, както и на ангажирането на САЩ оттук нататък в отношения между съюзници, уточни говорителят след правителствено заседание.

В същото време намиращият се във Вашингтон британски премиер Борис Джонсън се обърна към Париж с думите: "Оставете ме на мира". 

"Мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели на света да се вземат в ръце във връзка с всичко това", заяви Джонсън пред медиите. "Оставете ме на мира", добави британският премиер, като произнесе фразите "вземете се в ръце" и "оставете ме на мира" на смесица от френски и английски.

"Това е по същество голяма стъпка напред за глобалната сигурност", подчерта британският премиер. Той отбеляза, че новото споразумение "не се опитва да измести никого и не е враждебно към Китай например. То цели само да засили връзките и приятелството между три страни".