Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради сделка, според която Канбера предвижда да построи най-малко 8 ядрени подводници с американска и британска технология, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от световните агенции.

Министърът мотивира решението си с "изключително тежките последици" от обявяването от Австралия на сключване на стратегическо партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания, довело до анулиране на сделка за 40 млрд. долара за покупката от Канбера на подводници френско производство.

Льо Дриан посочи в изявление, че решението за извикване на посланици е взето по искане на френския президент Еманюел Макрон.

САЩ потвърдиха вчера, че Франция е "ключов съюзник", след като Париж извика за консултации своите посланици във Вашингтон и Канбера, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става, след като сключеното тристранно стратегическо партньорство в сферата на сигурността между САЩ, Великобритания и Австралия породи дипломатическа криза.

"Франция е ключов партньор и най-старият ни съюзник", посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление, добавяйки, че Вашингтон се надява да продължи дискусиите по въпроса на високо равнище през идните дни, включително по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Австралия заяви днес, че съжалява за решението на Франция за извикване за консултации на посланика й в Канбера заради оръжейна сделка със САЩ и Великобритания, но цени отношенията си с Париж и ще продължава да поддържа контакти с него по много въпроси.

"Отбелязваме със съжаление решението на Франция да извика за консултации посланика си в Австралия", посочи в изявление говорител на австралийското външно министерство и допълни: "Австралия цени отношенията си с Франция . . . Очакваме да продължим контактите си с Франция по много въпроси от общ интерес, въз основа на споделени ценности".