Освен на фронта, боевете за украинския град Соледар от няколко дни са се пренесли и в информационното поле - от руска страна заявяват, че градът е превзет, но има две версии по въпроса - едната е тази на Евгений Пригожин и неговата ЧВК "Вагнер", другата е на руското министерство на отбраната, а в същото време пък украинската страна твърди, че боевете в града продължават.

Пригожин заяви, че Соледар е превзет от неговите наемници още преди дни, а днес министерството на отбраната на Русия в редовната си сводка заяви, че вечерта на 12 януари руските войски са установили пълен контрол над града.

"Превземането на Соледар стана възможно благодарение на постоянния обстрел на врага от ВВС, ракетните войски и артилерията", твърдят от военното ведомство и изтъкват действията на въздушнодесантните войски, които са извършили скрит маньовър, успешно са атакували украинските позиции, превзели са господстващите височини и са блокирали града от северната и южната страна.

В изявлението също така се казва, че пълният контрол над Соледар дава възможност да се прекъснат пътищата за снабдяване на ВСУ към Бахмут и да обкръжат останалите там части на украинската армия.

След днешното съобщение на руското министерство на отбраната се появи бърза реакция на Евгений Пригожин на запитвания от медиите, в които се споменава за разликата между докладите на руското министерство на отбраната за Соледар и неговите твърдения:

"Всички ваши въпроси със сигурност отдават почит на бойците, участвали в героичното превземане на Соледар. На тези въпроси със сигурност ще са необходими отговори, но не сега. Лодката и така се люлее. Уважавам вниманието ви, но се надявам, че ще разберете защо мълча". А пресслужбата на компанията "Конкорд" на Пригожин (известен също като "готвача на Путин") публикува изявление на Андрей Трошев, ръководител на "Лигата за защита на ветераните от местните войни и военните конфликти, относно освобождаването на Соледар, което гласи: "С изненада чета сводката на Министерството на отбраната. В Соледар не е имало десатчици, самите десатчици го потвърждават. Соледар е превзет единствено благодарение на усилията на бойците на ЧВК "Вагнер". И не е необходимо да обиждате бойците, като омаловажавате техните заслуги. Така ги демотивирате. Необходимо е да се борим, а не да си мерим пи***те и да крадем чужди заслуги".

В същото време украинската страна все още отрича, че Соледар е в руски ръце, но признава факта на интензивно настъпление на руската армия.

Според украинския заместник-министър на отбраната Анна Маляр миналата нощ в Соледар е била гореща. Русия е хвърлила почти всичките си основни сили дам, каза тя в петък сутринта.

Сергей Черевати, говорител на Източната група сили на ВСУ, заяви, че руските войски не са превзели Соледар. Твърденията им за предполагаемото "превземане" на града са неверни. В града се водят боеве, подчерта той.

Западните разузнавателни служби досега не са потвърдили завземането на Соледар от руските сили, но в последната си сводка американският Институт за изследване на войната (ISW) допуска, че това може да е вярно. "Руските сили контролират по-голямата част, ако не и целия Соледар, и очевидно са успели да изтласкат украинските сили от западните покрайнини на селището", смятат в института.