Самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че е установила контрол над село Бахмутское близо до Соледар - град, за който се водят тежки боеве. С това съобщение започна 320-ият ден от войната в Украйна.

Предния ден украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си обръщение нарече Соледар, намиращ се в съседство с Бахмутское, "едно от най-кървавите места на фронта": "Бахмут се държи независимо от всичко. И въпреки че голяма част от града е разрушена от руските удари, нашите войници отблъскват постоянните опити за руско настъпление. Соледар се държи. Въпреки че има още повече разрушения и е много трудно... няма парче земя край тези два града, където някой обитател да не е дал живота си за безумните идеи на господарите на руския режим. Това е едно от най-кървавите места на фронта", каза той.

Според актуалната сводка на украинския генерален щаб руските войски са нанесли седем ракетни и 31 въздушни удара. Съществува риск от масиран удар по инфраструктурата.

Русия започва офанзива в направленията Авдийвка, Бахмут и Лиман.

Няма признаци за формиране на настъпателни сили по северните граници на Украйна. Руското военно оборудване, което пристига в Беларус, е извадено от дългосрочно съхранение и трябва да бъде ремонтирано.

Междувременно Украйна нарече неверни твърденията на руското министерство на отбраната, че при удара по Краматорск са загинали 600 украински войници. Кореспондентите на западните медии не са открили доказателства за масова смърт на украински военнослужещи в Краматорск.

Руското министерство на отбраната нарече обстрела на Краматорск "операция на възмездие" за удара по общежитието в Макеевка - твърдението на руското министерство на отбраната, че в резултат на тази "операция" са загинали 600 украински военнослужещи, е невярна и вече е критикувана в Русия, отбелязват експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Берлин не изключва възможността за прехвърляне на танкове "Леопард" на Украйна в бъдеще, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

В същото време секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че Русия планира да създаде собствено производство на ирански безпилотни самолети камикадзе, с които да атакува Украйна. Украинските власти са получили данни за производството на дронове от разузнавателната служба.

Британското военно разузнаване отчита днес укрепване на руските отбранителни линии в централната част на Запорожка област, Южна Украйна, по-конкретно по линията Василевка-Орехов, от левия бряг на река Днепър в източна посока. Русия поддържа голямо военно присъствие в този сектор, отбелязва то във всекидневната си сводка, публикувана в "Туитър" от министерството на отбраната на Великобритания, предава БТА.

Много вероятно е това засилване на отбранителния потенциал да отразява безпокойство на руското военно командване от голяма украинска контраофанзива в този южен украински регион или в Луганска област на североизток, коментира британското военно разузнаване. Според него голям украински пробив в Запорожка област би поставил сериозно под въпрос "сухопътния коридор" между Ростовска област в Южна Русия и анексирания полуостров Крим. От друга страна, ако въоръжените сили на Украйна напреднат към Луганск, това би отдалечило още повече постигането на провъзгласената цел на "специалната военна операция" да бъде "освободен Донбас".

Британското военно разузнаване отбелязва, че една от главните дилеми пред руското военно командване вероятно е на защитата срещу коя от двете заплахи да даде приоритет.

Евентуален украински пробив през линията Василевка-Орехов би открил пътя към Мелитопол, където е базирана назначената от Русия окупационна власт в Запорожка област. Главният град в регион - Запорожие, остава под украински контрол.

На североизток, руските сили отбраняват линия Сватово-Кременная, в западната част на Луганска област.