Украинските сили в източния украински град Соледар удържат позициите си и нанасят значителни загуби на руските войски, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в днешно видеообръщение, предаде Ройтерс.

По-рано днес назначен от руснаците служител в украинския Донецки регион каза, че в Соледар все още има "огнища на съпротива", в разрез с твърденията, че градът вече е завладян.

Зеленски благодари на две украински поделения в Соледар, които "удържат позициите си и нанасят значителни загуби на врага", добавя БТА.

Президентът каза още, че днес се е срещнал с висши военни командири и е коментирал с тях в подробности какви подкрепления са необходими в битката за Соледар и близките градчета, както и какви стъпки да се предприемат през следващите дни.

"Обсъдихме ситуацията със снабдяването на войските с оръжия и боеприпаси и сътрудничеството с нашите партньори в това отношение, каза още украинският държавен глава.

Той отбеляза още, че предложената на Украйна подкрепа от Полша и Литва може да означава, че други страни ще последват техния пример, предава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, след като полският президент Анджей Дуда каза, че Варшава ще достави на Киев танкове "Леопард", добавя БТА.

"Полша и Литва могат да сложат стратегическо начало, правейки първи стъпки за получаването на танкове ("Леопард" - бел. ред.) от Украйна", каза Зеленски пред полския обществен телевизионен канал Те Фау Пе Инфо (TVP Info).

"Винаги някой трябва да даде пример. Тази стъпка може да ни помогне така, че и други страни да последват стъпките на Полша и Литва", каза Зеленски, ден след срещата си с полския президент Анджей Дуда и литовския му колега Гитанас Науседа.

Дуда каза, че Полша ще достави танкове "Леопард" на Украйна, а Науседа - че Литва ще я снабди с противовъздушни оръжия и боеприпаси.

Финландия изрази предпазливо желание да достави танкове "Леопард 2" на Украйна, предаде ДПА.

Ако бъде създаден съвместен европейски проект за помощ на Украйна в тази връзка, тогава ще бъде необходим и приносът на Финландия, каза финландският президент Саули Нинистьо пред агенция Ес Ти Ти (STT).

Междувременно Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че САЩ скоро ще изтеглят своята система за противоракетна отбрана "Пейтриът", разположена в страната от началото на войната в Украйна, предаде ДПА.

От съображения за сигурност не се уточнява кога точно ще стане това, но ще е "въпрос на седмици", заяви говорителят на министерството Мартина Ковал Какашикова.

В началото на април Словакия, която граничи с Украйна, дари единствената си зенитно-ракетна система от съветски тип С-300 на съседката си, която е нападната от Русия. За да не остане държавата от НАТО без ефективна защита на собственото си въздушно пространство, съюзниците САЩ, Нидерландия и Германия разположиха в Словакия общо четири системи "Пейтриът". Нидерландия вече изтегли своята система, добавя БТА.

След изтеглянето на САЩ, германската система ще бъде единствената, останала в словашката военновъздушна база. По време на посещението си в Братислава през декември министърът на отбраната Кристине Ламбрехт потвърди, че германските "Пейтриът" ще останат в Словакия поне до края на 2023 г.

Според официалните изявления изтеглянето на американската система е с цел "ремонтни дейности", които са планирани отдавна.

Словакия води "интензивни преговори с партньорите си от Алианса, за да получи адекватен заместител на американската система Пейтриът", заяви Какашикова. Тя отказа да коментира медийните спекулации, че американската система ще бъде доставена директно на Украйна след поддръжката.