Руските наемници от "Вагнер" твърдят, че са превзели Соледар в Донецка област, Източна Украйна. Пръв за това съобщи командирът им, тъй нареченият "готвач" на Путин - Евгений Пригожин, който публикува в Телеграм фотокадри с войниците от украинския град.

"Подразделенията на "Вагнер" взеха под контрол цялата територия на Соледар. В центъра на града е образуван котел, в който се водят боеве. Броят на пленените ще бъде оповестен утре", съобщи и временният ръководител на региона, който РФ анексира с референдум - Денис Пушилин. По думите му градът се намира под контрола на непризнатата Донецка народна република.

Руските медии съобщават новината, както и украинските.

"Наемниците от ЧВК "Вагнер" записаха видео под стените на градската администрация на Соледар, а в това време от Министерство на отбраната заявиха, че продължават тежките боеве за удържането на населеното място", написа държавната украинска агенция УНИАН.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр подчерта, че в Соледар продължават тежките боеве, а руските окупанти понасят големи загуби, съобщава агенцията.

Соледар се намира не в обкръжение, а в полузахват, заяви съветникът на президента Зеленски - Алексей Арестович в телевизионно интервю, цитира го украинското издание "Политика".

Междувременно руският и украинският омбудсман се срещнаха в Турция, а президентът Володимир Зеленски отне украинското гражданство на Медведчук.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски лиши от украинско гражданство Виктор Медведчук и трима негови сътрудници, проруски настроени личности и депутати от Върховната рада.

"Ако народните представители изберат да служат не на народа на Украйна, а на убийците, които са дошли в Украйна, тогава нашите действия ще бъдат съответни", каза Зеленски във видеообръщението си, в което обяви решението си.

Виктор Медведчук е един от най-изявените проруски политици и магнати в Украйна. Известен е с личната си близост с Владимир Путин. Руският президент става кръстник на една от дъщерите му. След руската инвазия Медведчук се укриваше, през април беше задържан от Службата за сигурност на Украйна, а през септември беше разменен за украински военнопленници.

Заедно с Медведчук от гражданство са лишени и неговите сътрудници Тарас Козак, Ренат Кузмин и Андрий Деркач.

Руският омбудсман Татяна Москалкова и украинският омбудсман Дмитро Лубинец пък са се срещнали и са обсъдили въпроса за хуманитарната помощ, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Москалкова в "Телеграм".

"Обсъдихме въпроса за предоставяне на хуманитарна помощ за гражданите на двете страни", съобщава Москалкова.

Преди срещата, състояла се в Турция, пък Лубинец заяви, че основната тема на разговорите ще бъде "завръщането на нашите герои и героини", визирайки размяна на пленници.

Предварително бе съобщено, че срещата ще се състои в Анкара, където Москалкова пристигна за участие във форума "Бъдещето на човешките права в 21-и век", припомня БТА.

През декември Москалкова заяви, че Русия и Украйна водят преговори относно възможностите за взаимно предаване на граждански лица, по отношение на които има възбудени дела за извършени престъпления.