Украинският президент Володимир Зеленски каза днес в ежедневното си видеообръщение, че продължават боевете в Соледар, малък град в Източна Украйна, който руската наемническата групировка "Вагнер" твърди, че е завладяла, и че украинските сили все още удържат фронта в района, предадоха Франс прес и БТА.

"Терористичната държава и нейните пропагандисти се опитват да претендират, че "са постигнали някакви успехи при Соледар", каза Зеленски и добави, че "въпреки това боевете продължават".

"Правим всичко, без да спираме дори за един ден, за да укрепим украинската отбрана" в източната Донецка област, каза Зеленски и отбеляза, че украинските сили "удържат фронта" по Донецкото направление.

В изявление във Фейсбук генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руската армия понася големи загуби в опит да превземе Соледар и да прекъсне логистичните вериги на украинските войски към стратегическия град Бахмут. Последният е ключова цел на руската офанзива, тъй като превземането му ще отвори пътя на Москва за овладяването на цялата Донецка област, посочва Ройтерс.

Руската ЧВК "Вагнер" твърди, че e "освободила" Соледар

Ръководителят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин обяви отново, че силите му са "освободили" напълно миньорския град Соледар в Източна Украйна, и добави, че те са убили около 500 украински войници, предаде Ройтерс.

"Бих искал да потвърдя, че територията на Соледар е напълно освободена и прочистена от подразделения на украинската армия. Украинските части, които не пожелаха да се предадат, бяха унищожени", заяви Пригожин. "Силите на "Вагнер" "убиха около 500 души. Целият град е осеян с труповете на украински войници", заяви той само минути след изказването на Зеленски.

По-рано днес говорител на източната групировка на украинската армия също отрече руските твърдения, че градът е паднал.

С цел да установи контрол над цялата Донецка област руската армия се опитва да прекъсне пътищата за снабдяване на украинските сили в Соладар и успоредно с това да атакува съседния град Бахмут, посочи украинското командване.

ЧВК "Вагнер" съобщи, че в Соледар е открито тялото на единия от двама британски доброволци, заминали за зоната на конфликта, за да помагат на украинците. За тях бе оповестено преди дни, че са изчезнали в Източна Украйна. Не се уточнява как се казва загиналият, но се посочва, че до тялото му са открити документи, принадлежащи на двамата изчезнали британски граждани.

"Вагнер" помести снимка към съобщението си, на която се виждат паспорти с имената на Андрю Бегшо и Кристофър Пари, двамата изчезнали британци.

Снимка: АР/БТА

Украйна обяви аварийно спиране на тока в южните и югоизточните райони

Украйна обяви днес аварийно спиране на електроснабдяването в южните и в югоизточните райони на страната, тъй като ниските температури и лошите метеорологични условия претовариха силно повредената енергийна система, предаде Ройтерс, като се позова на официални лица.

Спирането на електроснабдяването е знак за това колко отслабена е украинската енергийна система, след като от три месеца е подложена на атаки с руски ракети и дронове. Официални лица казаха, че около 40 процента от системата е повредена.

Операторът на украинската електропреносна система "Укренерго" каза, че аварийно спиране на електроснабдяването е имало в Днепропетровска и Харковска област, а в други области продължава да действа режим на тока.

"Принудени сме да го направим, за да избегнем сериозни инциденти и за да поддържаме стабилната работа на системата. Тя още не е възстановена от вражеските удари и има сериозен дефицит на капацитет. Сега заради студеното време потреблението се е увеличило много", написа в "Телеграм" губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Работниците в енергийния отрасъл полагат усилия да поправят електропроводите и да възстановят производствения капацитет след атаките, но студеното зимно време задълбочава проблемите.

Снимка: АР/БТА

Американски танкове пристигнаха в нидерландско пристанище, откъдето ще продължат към източния фланг на НАТО

Голям брой танкове и военни машини на американската армия започнаха да пристигат днес в нидерландското пристанище Влисинген, откъдето ще продължат пътя си към Полша и Литва, предаде Ройтерс.

Те са част от усилията за укрепване на източния фланг на НАТО. "Около 1250 единици военно оборудване пристигат в това пристанище", съобщи полковник Робърт Келъм, който ръководи операцията от страна на САЩ.

Сред пристигащите машини са танкове Ем-1 "Ейбрамс" (M-1 Abrams) и бойни машини на пехотата "Брадли" (Bradley). Нидерландските въоръжени сили помагат за гарантиране на морската сигурност и охраната на района на пристанището, където ще се съхраняват машините, преди да продължат на изток.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година НАТО започна да подсилва бойните си групи в държавите в района от Балтийско море на север до Черно море на юг, посочва Ройтерс.