Срещу еврейско училище в Монреал снощи бе открита стрелба за трети път в рамките на по-малко от седмица, на фона на повишеното напрежение около конфликта между Израел и ислямистите в ивицата Газа, съобщи полицията, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на местни медии.

Пострадала е само фасадата на учебното заведение. На мястото са били открити следи от куршуми и гилзи, след като жители в района чули стрелба рано сутринта, съобщи телевизия "Си Би Си Нюз".

В четвъртък други две еврейски училища в Монреал съобщиха за дупка от куршум във входните им врати, предадоха местни медии.

Засега не е ясно дали случаите в еврейските училища са свързани.

Но в сряда жестока караница в частния университет "Конкордия" в Едмънтън между хора, спорещи за конфликта в Газа, доведе до наранявания и арест, съобщи "Си Би Си Нюз".

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо

Снимка: Adrian Wyld/The Canadian Press via AP, File/БТА

"Разбирам, че хората са толкова дълбоко разтревожени от това, което виждат да се случва там", каза Трюдо пред репортери след случилото се в Едмънтън.

Въпреки това "насилието, омразата, антисемитизмът, ислямофобията и сцени като тези, които видяхме в университета "Конкордия", или стрелба по еврейски училища през нощта - всичко това е неприемливо", каза той.

Майер Фейг, член на Съвета на хасидските евреи в Квебек, каза, че стрелбата по училища цели да сплаши еврейското население в града.

В Торонто полицията информира, че в трите седмици след първоначалната атака на "Хамас" на 7 октомври престъпленията от омраза срещу евреи и мюсюлмани са били над два пъти повече отколкото за цялата 2022 година.

Израел съобщи, че в нападението на палестинската въоръжена групировка "Хамас" са били убити около 1400 души, а повече от 240 са взети за заложници. Последвалата израелска бомбардировка срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа е отнела живота на повече от 10 000 палестинци, според местните здравни власти.