Антисемитски памфлет, разпространен в гимназия в Южна Германия преди 35 години, е в центъра на политическа буря, която засяга предизборната кампания в Бавария - и не само.

Вицепремиерът и министър на икономиката на Бавария Хуберт Айвангер призна през уикенда, че е участвал в разпространението на антисемитска брошура по време на обучението си в гимназията в края на 80-те години на миналия век. Сега Айвангер е подложен на нарастващ натиск да отговори на въпросите, както и на призиви за неговата оставка, пише "Политико".

Айвангер е лидер на дясната партия "Свободни избиратели", която е активна в цяла Германия, но особено успешна в Бавария, където през последните седмици набира все по-голяма популярност - нещо, което до голяма степен се дължи на Айвангер.

Тъй като изборите в провинцията са насрочени за 8 октомври, всяка продължителна полемика около политика може да повлияе не само на популярността на неговата партия, но и на премиера на Бавария Маркус Зьодер от дясноцентристкия Християнсоциален съюз (ХСС). ХСС на Зьодер управлява в коалиция със Свободните избиратели на Айвангер - и мнозина смятат, че Зьодер се стреми да стане канцлер в Берлин.

Миналия петък "Зюддойче Цайтунг" пръв съобщи за брошурата, в която се описва измислено състезание, озаглавено "Кой е най-големият предател на родината?", а първата награда е "Свободен полет през комина на Аушвиц" - мрачна препратка към нацисткия концентрационен лагер, в който по време на Втората световна война са убити най-малко 1 милион евреи.

Въпреки че Айвангер категорично отрича авторството на текста, който според него е "отвратителен и нехуманен", политическият шум около антисемитската листовка продължава да се надига.

"Ако обвиненията срещу Хуберт Айвангер са верни, Маркус Зьодер трябва незабавно да понесе последствията и да уволни заместника си", заяви Саския Ескен, съпредседател на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) на канцлера Олаф Шолц, която е в опозиция в Бавария.

В понеделник Шолц заяви чрез свой говорител, че инцидентът "трябва да бъде изяснен цялостно и незабавно", като добави, че може да се наложат "политически последствия".

"Няколко копия"

През уикенда Айвангер призна, че в училищната му чанта по това време са били намерени "едно или няколко копия" от листовката, в резултат на което срещу него са били предприети дисциплинарни мерки. Това отваря въпроси, включително защо е носил брошурата, доколко е участвал в разпространението ѝ и защо не е отрекъл авторството, когато е бил хванат.

"Дори Айвангер да не е написал сам листовката, а да я е носил със себе си и да я е разпространил, отвратителните и нечовешки формулировки позволяват да се направят изводи за начина на мислене, който стои зад действията му", казва Ескен от СДП.

Задълбочавайки съмненията, "Зюддойче Цайтунг" съобщи, че бивши учители са идентифицирали Айвангер, който по това време е бил на 17 години, като автор на брошурата и са го описали като "почитател на нацизма". Вестникът се позовава и на експертно заключение, според което брошурата вероятно е написана на същата пишеща машина, на която е написано едно от училищните му есета.

Братът на Айвангер - Хелмут, който е с 11 месеца по-голям, твърди в изявление през уикенда, че е написал текста, когато е бил "абсолютно бесен по това време, защото бях провалил учебната година". Хелмут се опита да се дистанцира от "скандалното съдържание", за което "много съжалява" - но подчерта, че и той, както и Хуберт, по това време все още е бил непълнолетен.

В изявление на Централния съвет на евреите в Германия се казва, че листовката "не може да бъде отхвърлена просто като младежки грях, тъй като тя направо потъпква дебата за националсоциализма, който е толкова важен за нашата страна".

Кабинетът на Зьодер свика специално заседание на коалиционната си комисия във вторник, на което Айвангер ще трябва да отговори на въпроси.

Пътят към Берлин

Въпреки че не е ясно доколко инцидентът ще се отрази на представянето на Свободните избиратели на Айвангер на изборите след месец, със сигурност съществува риск от негативен ефект върху Зьодер и неговата партия.

В момента ХСС на Зьодер се ползва с 39% одобрение - далеч под онези 45% одобрение, на което партията му се радваше в Бавария. Свободните избиратели на Айвангер получиха 11,6 процента от гласовете по време на последните избори през 2018 г. - но в края на миналата седмица имаше проучвания, според които тя има 12-14 процента одобрение.

Всеки по-нататъшен спад за ХСС на вота в Бавария през октомври би подкопал позициите на Зьодер при евентуален опит отново да стане кандидат за канцлер на дясноцентристкия блок ХДС/ХСС в Германия на парламентарните избори през 2025 г.

Освен ако не получи убедителни отговори от Айвангер, Зьодер може да се откаже от заместника си след извънредната коалиционна среща.

В понеделник баварският премиер се опита да изобрази нормалност, публикувайки снимки от публичен фестивал в Бавария.

"На път из страната: Страхотна атмосфера", написа Зьодер.

Превод: Dir.bg