Израел призова днес гражданите си да не пътуват в чужбина, тъй като по света се наблюдава значително засилване на антисемитизма, предадоха Франс прес и БТА.

Израелските власти "виждат значително засилване на антисемитизма" и подбуждане към антисемитски прояви, както и "атаки, които може да изложат на опасност живота на израелците и евреите по света", се казва в изявление на израелския Съвет за национална сигурност.

Контролираните от "Хамас" власти в Газа заявиха, че десетки хора са били убити и ранени при израелски удар близо до болница

Властите в ивицата Газа, които са контролирани от ислямисткото движение "Хамас", заявиха днес, че при израелски удар в непосредствена близост до главната болница на Газа са били убити и ранени десетки хора, предаде Франс прес.

Според ръководителя на пресслужбата на правителството на Газа ударът е бил насочен срещу "линейки, с които се е планирало да бъдат превозени ранени от болницата "Аш Шифа" към границата с Египет".

По данни на здравното министерство на ивицата Газа 16 от 35-те болници в анклава не функционират, тъй като са били бомбардирани или защото вече не разполагат с гориво за генераторите си.

По-рано днес говорителят на израелската армия Ричард Хехт заяви пред журналисти, че "има ситуации, в които те използват цивилни превозни средства, за да превозват терористи". "Ние не стреляме по линейки и болници, ако знаем, че в тях има само цивилни", каза още Хехт.

На 27 октомври израелската армия обвини "Хамас", че "води войната от болниците" в ивицата Газа - твърдение, което ислямисткото движение категорично отхвърля.

Малко по-късно израелската армия потвърди, че е нанесла удар по линейка на входа на най-голямата болница в град Газа, като заяви, че тя е била "използвана от терористична клетка на Хамас", предаде Франс прес.

На снимки, заснети от АФП, се виждат ранени цивилни около повредена линейка.

По-рано днес говорителят на израелската армия Ричард Хехт заяви пред журналисти, че "има ситуации, в които те използват цивилни превозни средства, за да превозват терористи".

"Ние не стреляме по линейки и болници, ако знаем, че в тях има само цивилни", каза още Хехт.