Пожар се е разразил в еврейската част на централното виенско гробище през изминалата нощ. Засегната е една постройка за еврейски обредни ритуали, така наречената зала за церемонии. По стените на гробищния парк са надраскани пречупени кръстове, съобщават австрийски медии, цитирани от БТА.

По думите на говорител на Виенската служба за противопожарната безопасност пристигналите по сигнал около 20 пожарникари са овладели пламъците.

Председателят на еврейската общност в Австрия съобщи, че е опожарено фоайето на залата за церемонии. Материалните щети са значителни, но няма пострадали лица.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг е изразил в социалните мрежи дълбоката си покруса от случилото се: "Мирното и основано на уважение съжителство е върховен приоритет в нашия град. Наше историческо задължение е да пазим еврейския живот и еврейските институции."

Австрийският канцлер Карл Нехамер е заявил в Екс: "Най-остро осъждам атентата на еврейското гробище във Виена. Антисемитизмът няма място в нашето общество и срещу него ще се води борба с всички политически и юридически средства. Надявам се, че извършителите ще бъдат открити бързо."

Вицеканцлерът Вернер Коглер също е коментирал инцидента: "Антисемитският палеж на централните гробища е още един акт на напълно неприемлива агресия срещу сигурността на живота на евреите в Австрия", осъждайки най-остро случилото се, Коглер е призовал разследващите органи да открият бързо извършителите и да ги изправят пред съда. "Заедно ние ще се опълчим срещу тези отвратителни заплахи срещу еврейската култура и ще пазим живота на евреите в Австрия", е заявил вицеканцлерът, цитиран от медиите.