Европейският парламент прие резолюция, с която призова Европейската комисия и Съветът на ЕС да пристъпят към мерки за замразяване на средствата за Унгария от фондове на ЕС за сближаване. Резолюцията бе приета с 416 гласа "за", 124 "против" при 33 въздържали се, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Според евродепутатите мерките, договорени от ЕК и Унгария, "не са достатъчни за справяне със съществуващата постоянна заплаха за финансовите интереси на ЕС", дори и да бъдат приложени изцяло. Те призовават държавите в ЕС да приложат правилата, обвързващи отпускането на бюджетни средства със състоянието на законността. Според тях тези ограничения следва да отпаднат, едва след като унгарските мерки доведат до траен резултат.

По отношение на средствата за икономическо възстановяване от пандемията ЕП изразява съжаление, че заради действията на правителството в Будапеща сумите все още не са достигнали до унгарския народ. Според ЕП опасността от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува и ЕК не трябва да одобрява плана на Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

ЕП призовава ЕК и Съветът на ЕС да не се поддават на натиска, който Унгария оказва с блокирането на ключови решения на ЕС, като финансовата помощ за Украйна и общата минималната ставка на корпоративния данък. Тази "злоупотреба" с правилото за гласуване с единодушие не бива да оказва въздействие върху решенията по унгарския план за икономическо възстановяване и прилагането на бюджетните правила, свързани с върховенството на закона, допълват евродепутатите.

ЕП отбелязва, че ЕК предложи през септември да замрази 7,5 млрд. евро от средствата за Унгария, като се позова на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки. След преговори с комисията Будапеща представи 17 мерки, сред които създаване на работна група за борба с корупцията и промени в правилата за възлагане на обществени поръчки, за да отговори на опасенията. Съветът трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство до 19 декември, се допълва в съобщението.

Същевременно ЕП одобри предложението Украйна догодина да получи от ЕС 18 милиарда евро икономическа помощ. Европейската комисия предложи Киев да получава сумата на равни части, като изплащането на заема започне след 10 години, а лихвите да бъдат покрити от държавите в ЕС.

Комисията предвижда средствата да послужат за подпомагане на основни обществени нужди, сред които работата на болниците и училищата, осигуряването на подслон, както и за възстановяване на поразената от руските въздушни удари инфраструктура. Предвижда се заемът да бъде изплащан 35 години.

Отпускането на заема изисква реформи, които да укрепят институциите на Украйна и да я подготвят за възстановяването й по пътя към членството в ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕП. Допълва се, че днешното решение е прието с 507 гласа "за", 38 "против" и 26 въздържали се.

От началото на войната ЕС предостави 19,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Заемът, одобрен от евродепутатите, подлежи на допълнително гласуване с единодушие в Съвета на ЕС на 6 декември.