Началникът на жп гарата в гръцкия град Лариса, който е обвинен във връзка с тежката влакова катастрофа, днес беше изправен пред съда, предадоха Ройтерс и БТА. Делото обаче бе отложено с един ден, за да се запознае адвокатът му със случая. 

Най-малко 57 души загинаха при инцидента, а десетки други - над 100, бяха ранени във на 28 февруари вечерта, когато в Темпе, на 380 км северно от Атина, се сблъскаха челно товарен и пътнически влак, пълен предимно със студенти и млади хора. Катастрофата стана по линията Атина-Солун, след като влаковете се движели по един и същи коловоз. 

Полицията е идентифицирала 54 тела от обявени в неизвестност 56 души. Петдесет и седмата жертва не е идентифицирана, тъй като няма дадена ДНК-проба. Преди това министерството на външните работи на Албания съобщи, че сред жертвите на влаковата катастрофа има четирима албански граждани, като се чакат резултатите от ДНК тестове за албански гражданин, обявен за "изчезнал" от семейството и гръцката полиция, съобщи АТА.

59-годишният началник на гарата в Лариса, чието име не може да бъде назовано според гръцкото законодателство, е обвинен в застрашаване на човешки живот и предизвикване на нарушения в обществения транспорт, както и за много случаи на убийство по непредпазливост. Адвокатът му Стефанос Пандзардзидис поиска 24 часа допълнително време, за да се запознае със случая, тъй като по думите му "по делото има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани".

Обществената телевизия ERT съобщи по-рано, че началникът на станцията е бил назначен на поста само 40 дни по-рано, при това след едва три месеца обучение. Според гръцки медии мъжът е бил сам на гарата без надзорник "въпреки че е бил празничен уикенд с голямо натоварване на железопътния трафик". По-рано полицията иззе аудиофайлове и предмети по време на акция на гарата в Лариса, предаде АФП. Според юристи следователите обмислят повдигане на наказателни обвинения срещу членове на ръководството на компанията Hellenic Train, която пое железопътната мрежа през 2017 г. 

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис заяви, че инцидентът е предизвикан от човешка грешка. Трагедията обаче породи гняв и протести, и насочи вниманието към сигурността на гръцките железници. Гръцките железничари, които спряха работа в знак на недоволство още в сряда следобед, решиха да удължат стачката си и през уикенда. А днес пред съдебната зала хора носеха цветя и палеха свещи.

Заради четирите жертви в Албания също обявиха ден на траур. Правителството реши това да е 5 март. Правителството изрази искрените си съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо възстановяване на всички ранени.