Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и неделя заради фаталната влакова катастрофа в Темпе, в резултат на която загинаха 57 души, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Стачката обхваща всички железопътни услуги, изпълнявани от "Хеленик трейнс", съобщи снощи компанията, включително всички услуги на крайградската железница на Атина.

Синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад Синтагма в неделя сутринта.

Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобед, след като два влака се сблъскаха в Темпе във вторник вечерта, при което загинаха 57 души.

Синдикатите изпратиха на правителството искане с мерки за сигурността на железопътния транспорт.

Снощи протестите в Гърция заради трагичната влакова катастрофа, в резултат на която загинаха най-малко 57 души, прераснаха в сблъсъци между полицията и демонстрантите, предаде ДПА.

На започналите като мирен протест демонстрации в столицата Атина и град Лариса, недалече от мястото, където стана катастрофата, са станали и сблъсъци, в които протестиращи с качулки са хвърляли запалителни вещества и са замеряли полицаите с камъни в продължение на около час, съобщи гръцкото държавно радио.

Хиляди демонстранти, предимно младежи, по-рано излязоха по улиците, за да изразят своя гняв заради железопътната трагедия.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите скандираха срещу политиците, за които се смята, че носят отговорност за лошото състояние на железопътния транспорт в Гърция.

Ето мнението на демонстрантите:

"Изпитваме най-вече гняв, че това може да се случи през 2023-та! Как два влака могат да се сблъскат? Как това се случва, когато на разположение имаме толкова много технологии?"

"Ние ще бъдем гласа на онези, които загубиха живота си, така че това престъпление да не бъде прикрито, а някой да поеме отговорност".

Премиерът Кириакос Мицотакис обеща бързо и прозрачно разследване на причините за катастрофата.

Днес показания пред разследващите органи дава началникът на гарата в град Лариса, основен обвиняем за смъртоносната катастрофа.