Броят на жертвите от влаковата катастрофа в Гърция продължава да расте, като според ръководителя на съдебномедицинската служба в Лариса Рубини Леонтари загиналите са вече 57. По думите ѝ, цитирани от CNN Greeсе, се взимат ДНК проби и от човешки останки, невъзможни за разпознаване, като така са установени поне 21 от жертвите. 

Още снимки от деня след трагедията 

Противопожарната служба официално обяви, че потвърдените загинали, които са извадени досега от останките на пътническия влак, са 46. Окончателният им брой обаче ще бъде обявен след приключване на огледа на всички вагони и процеса на идентифициране чрез ДНК. 

Стабилно е състоянието на настанените в двете болници на Лариса, освен хоспитализираните в интензивни отделения в критично състояние. Повечето настанени в болниците в Солун до края на деня се очаква да бъдат изписани. В болницата в Папагеоргиу 25 души са имали респиратори проблеми, мъж и жена на 50 и на 53 г. са приети с натъртвания, а 21-годишен студент е бил с изгаряния и е интубиран.

В многопрофилната болница в Лариса са настанени най-тежко пострадалите. От едната страна на спешното отделение роднините на жертвите очакват да завърши идентифицирането на телата, а от другата черно платнище скрива двора, в който е паркиран хладилният камион, с който са докарани телата. Някои от близките обвиняват властите, че не предприемат необходимите действия за бързо идентифициране на останките.  

Снимка: БТА

Жена, чийто брат е бил в първия вагон и се смята, че е сред загиналите, обвини властите, че не са си направили труда да поискат от компанията списъка с местата на пътниците, което да улесни разпознаването на останките. "Искате ли да го направя аз безплатно", пита тя, цитирана от БТА. 

Млад мъж, който е изгубил баща си и 15-годишния си брат, каза: "Вчера тук бяха премиерът Кириакос Мицотакис и министърът на здравеопазването. Защо бяха тук? Да дадат обяснения на кого? Никой не ни е информирал колко души точно са били във влака. Нищо не ни казаха, само празни приказки, за да успокоят хората. Не можем да приписваме цялата вина на един човек, който е направил една грешка. Хора сме всички, правим грешки." 

В същото време опашки от стотици студенти се извиха пред университетската болница в Солун - ACHEPA, за да дарят кръв за пострадалите.

Снимка: БТА

Спасителната акция продължава, но е близо до своя край. В момента действията на пожарната са насочени към вагон-ресторанта, който поради тежестта на сблъсъка е бил смачкан. От там досега са извадени седем тела. "За продължаване на операцията по издирване и спасяване, която ще продължи и утре, трябва да се режат метали със специални машини", обясни Василис Ватракоянис от пожарната. Акцията е затруднена и от лошото време. 

В хотели в района на Лариса са запазени стаи за близките на жертвите и ранените. 

Прокурорът на Върховния съд на Гърция (Ареопага) Исидорос Догиакос издаде заповед да бъдат открити всички отговорни за трагедията в Темпе, "които и да са те, откъдето и да идват". Заповедта до ръководителя на Апелативната прокуратура в Лариса изисква "задълбочено разследване във всички направления и незабавно събиране на всички доказателства". "Изисква се пълно разследване на случая от всички страни и вменяване на отговорности във всички посоки, съобразно основните наказателни разпоредби и процесуален ред", гласи още заповедта. 

Обвиненият за отговорен за инцидента, началникът на гарата в град Лариса, по-рано направи пълни самопризнания. Засега той е единственият, срещу когото е започнало наказателно преследване. 

Пред телевизия "Скай" съветникът в управлението на железопътната инфраструктурна компания ОСЕ каза, че действително системата за дистанционно управление на железопътната линия Атина-Солун, на която стана катастрофата, не работи, въпреки че е била инсталирана и е функционирала до около 2012 г. Той обясни, че причина за спирането ѝ са били съкращенията в оператора и честите кражби на кабели. Според него обаче има протоколи, които, ако се спазват, трагедията е щяла да бъде избегната и началникът на гарата в Лариса е имал достатъчно време да установи, че двата влака се намират на една и съща линия. 

Снимка: БТА

Гръцкият правителствен говорител Янис Иконому обеща, че Гърция ще направи всичко възможно, за да предотврати повторения на влаковата катастрофа. Той се ангажира погребението на жертвите да бъде на държавни разноски. 

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка, а на негово място беше назначен Йоргос Герапетридис. Иконому посочи, че Герапетридис незабавно ще пристъпи към създаване на независима експертна комисия, която да разследва изцяло причините за инцидента и голямото забавяне на изпълнението на железопътните проекти.