Предполагаеми човешки останки са открити сред отломките на туристическия батискаф, който изчезна в Атлантическия океан близо до останките на потъналия кораб "Титаник", съобщи в изявление бреговата охрана на САЩ, цитирана от Франс прес.

Тези останки и намерените отломки ще бъдат анализирани, което трябва да осигури "решаващи елементи за разбирането на причината за тази трагедия", заяви Джейсън Нойбауър, който ръководи разследването на бреговата охрана по въпроса.

"Титан", малък подводен апарат с дължина около 6,5 метра, управляван от частна компания, се потопи на 18 юни, за да наблюдават пътниците му останките на "Титаник", и трябваше да се появи на повърхността седем часа по-късно, но контактът с него беше изгубен по-малко от два часа след тръгването му.

След това е предприета мащабна спасителна операция в опит да бъдат спасени пътниците в батискафа. Той е трябвало да има запаси от въздух за 4 дни, но се оказва, че малко след гмуркането си е бил ударен от "катастрофална имплозия", която е убила всичките петима пътници на място - британският милиардер и авантюрист Хеймиш Хардинг (58 г.), един от най-богатите пакистанци Шахзада Дауд (48 г.), заедно с 19-годишния му син Сюлейман, френският военен водолаз Пол-Анри Наржоле, (77 г.), и Стоктън Ръш (61 г.) - главен изпълнителен директор на OceanGate - фирмата, която управлява пътуванията с "Титан", който е бил и пилот на батискафа..

Отломките от "Титан", открити на морското дъно на около 500 метра от останките на "Титаник" и на дълбочина от почти 4000 метра, бяха извадени на брега вчера в Сейнт Джонс, Нюфаундленд, в Източна Канада. Сега предстои да бъдат прехвърлени от кораб на американската брегова охрана до пристанище в САЩ, където следователите ще могат да ги анализират.

В батискафа бяха британският милиардер Хамиш Хардинг, френският професионален акванавт Пол-Анри Нарголет, британският бизнесмен от пакистански произход Шахзада Дауд и неговият син Сюлейман. 

Няколко дни след трагедията стана ясно, че вместо 19-годишното момче на подводницата е трябвало да бъде майка му, но тя му отстъпила мястото си в последния момент.