Следователи са намерили два куфара, съдържащи лични вещи на убития саудитски журналист Джамал Кашоги при обиск на автомобил на саудитското консулство, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Очевидец е казал пред Ройтерс, че саудитски екип е придружавал турските следователи, докато те извършвали обиска на автопаркинга в истанбулския квартал Султангази, където колата беше намерена в понеделник.

Измежду вещите в автомобила, който е с дипломатически номера, са били открити компютър и документи, за които се твърди, че са на журналиста.

Екипите са прекъснали до утре сутринта дейностите по претърсването на колата.

Полицаи пазят входа към паркинга, където е открит автомобила

Снимка: БТА

В рамките на разследването се проверяват също записите от охранителните камери. Установено е, че на 18 октомври автомобил с дипломатически номер е влязъл в паркинга и след известен престой там е напусна.

Криминалистите са открили вещи на Кашоги в автомобила

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Районът, където е открит автомобилът е отцепен

Снимка: БТА

Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

Истанбулската полиция опроверга публикации в медиите, че е бил открит трупът на журналиста, съобщи електронното издание на в. "Сабах". По-рано британският сайт Скай нюз съобщи, че тялото на Кашоги е било разчленено след смъртта му, а лицето му било обезобразено. Според медията част от тялото е била открито в двора на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Лидерът на турската Патриотична партия Догу Перинчек, цитиран от Хаберлер, също каза, че части от тялото на журналиста са били открити в кладенец на територията на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

Междувременно днес Европейският парламент единодушно осъди убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Убедително мнозинство евродепутати повтори призива да бъде спрян износът на оръжие за Рияд.

Престъплението срещу който и да било журналист, където и да е, е посегателство срещу свободата на изразяване и срещу нашите общества, срещу начина ни на живот и ценностите ни - срещу всеки от нас, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Три седмици след събитията вече знаем, че Кашоги е бил убит в консулството, има задържани заподозрени, но още много подробности липсват, добави тя.