С колегите от София се съгласихме, че цар Самуил е легитимен представител на Българското царство, заяви ръководителят от македонска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Македония и България, предава скопското електронно издание "Фактор", цитирано от "Фокус".

Досега официалната история на западните ни съседи обявяваше цар Самуил за владетел на Македония.

Единственият спор за Самуил остава предположението кои етническите общности са били включени в неговата държава, защото територията й се простира из цяла Сърбия, Албания и част от Гърция. В тази връзка македонският професор подчерта, не е съгласен със София, че всички в Самуиловата държава са били българи.

Следващата среща на комосията ще е в края на февруари.

Средновековният владетел е един от героите, които Македония и България смятат за част от своята история. Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Македония и България бе създадена като резултат на Договора за добросъседство. Следващата експертна среща ще бъде в края на февруари.

Македонският Канал 5 припомня, че двете комисии са постигнали още съгласие, че Григор Пърличев е част от общата ни история. В бъдеще двете страни, освен Илинден, заедно ще отбелязват и 24-ти май - Денят на светите братя Кирил и Методий.