Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 г., или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна. Това заяви днес американският посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън (на снимката), цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

По нейните думи Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката.

Съединените щати смятат, че Русия разработва ракетните системи с наземно базиране 9M729 в нарушение на подписания през 1987 г. между САЩ и СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тези ракети могат да поразяват мишени на разстояние от 500 до 5500 километра. Москва твърди, че не нарушава договора. По думите на говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова твърденията на американската страна, че обхватът на ракетите 9М729 превишава позволеното в договора от 1987 г., не са съпроводени с никакви доказателства, припомня ТАСС.

"Време е Русия да дойде на масата и да спре нарушенията", каза Хътчисън на пресконференция в Брюксел днес, ден преди срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО. Според нея, ако тази ракетни системи "станат готови за изстрелване", тогава САЩ ще потърсят "потенциал за отстраняване на ракета, която може да порази всяка от страните в Европа, както и Америка". "Контрамерките ще бъдат за отстраняване на ракетите, разработвани от Русия в нарушение на договора", каза тя и подчерта: "Руснаците са предупредени".

Хътчисън каза и друго - че САЩ осъзнават голямата териториална близост на България и Румъния до Русия, и че са отдадени на работата с тях. "Те са членове на алианса, важни членове, които допринасят към него. Ангажирани сме с всички тези държави, които са близо (до Русия) и се тревожат за сигурността си. Работим с тях по всеки възможен начин, за да засилим отбраната им", изтъкна посланикът на САЩ в алианса.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви на свой ред, че ще обсъди въпроса за руската ракетна програма с колегите си министри на започващата утре в Брюксел среща. "Не мога да прогнозирам докъде може да стигнем - това е решение на президента. Но мога да ви кажа, че и на Капитолия, и в Държавния департамент има големи опасения заради ситуацията. Аз ще се върна със съветите на нашите съюзници и ще се ангажирам в дискусия да определим пътя нататък", заяви Матис пред репортери в Париж, където е на посещение днес.

Във връзка с тези опасения и предупреждения от страна на САЩ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна на свой ред днес Русия в нарушение на договора за ядрените оръжия със среден обсег. Загрижени сме от неизпълнението на международните задължения на Русия. Договорът е застрашен от руските действия. След години отричане наскоро Москва призна за съществуването на нова ракетна система. Русия не е дала ясни отговори за тази система. Всички в НАТО са на мнение, че Русия нарушава договора, заяви генералният секретар.

Американските обвинения вероятно ще влошат още повече отношенията между Москва и Запада, обтегнати силно заради анексирането на Крим към Русия през 2014 г., руските бомбардировки в Сирия и обвиненията за намеса на Русия в избори на Запад, отбелязват агенциите.

В допълнение Джим Матис увери днес на пресконференция в Париж, че САЩ ще демонстрират "непоклатима решителност" при ангажимента си в НАТО, предаде Франс прес.

"САЩ показаха, че ще продължат да демонстрират непоклатима решителност при ангажимента си в Северноатлантиченския алианс", заяви Матис на съвместната си пресконференция с френската си колега Флоранс Парли след срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон.

Матис припомни, че "делата говорят по-силно от думите" на фона на многобройните критики на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу членките на алианса и особено срещу Германия, че са лоши платци и разчитат на САЩ да гарантира сигурността им.