"Напълно нечестно е, че България още не е приета в Шенген. Чакаме ви!" Това заяви пред bTV премиерът на Унгария Виктор Орбан, който, заедно с европейските си колеги, е на форум в Тирана, посветен на Западните Балкани.

България се представлява от президента Румен Радев. Още вчера той каза, че ще използва възможността, за да постави въпроса с Шенген.

Първоначално Орбан не е искал да отговаря на журналистически въпроси, но е решил да използва българските медии, за да сподели позицията си по казуса.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте пък заяви пред bTV, че "Нидерландия не казва не на България, а не сега".

Той е категоричен, че членството на България в Шенген може да се реализира следващата година.

Ден по-рано на брифинг в Министерския съвет след среща с трима министри служебният премиер Гълъб Донев заяви, че позициите на Нидерландия и Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от България.

Той определи казаното от Рюте като "недостойни внушения, които в България няма да бъдат забравени скоро" и обяви, че страната ни е готова да предприеме ответни мерки, ако Австрия и Нидерландия наложат вето за членството на държавата ни в Шенгенското пространство.