Бут, известен като "търговеца на смърт", бе арестуван през 2008 г. в Банкок, след съвместна американско-тайландска операция. Тогава агенти под прикритие се явили пред руснака, представяйки се за купувачи на оръжие за Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Днес апелативният съд в Тайланд отхвърли решението от миналата година на съд от по-долна инстанция, че делото срещу руснака е политическо. Долната инстанция бе постановила, че ФАРК е политическо движение, а не терористична организация, както твърдят САЩ, и затова Виктор Бут не може да бъде екстрадиран, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Решението на апелативния съд за екстрадирането, взето днес, е окончателно и не подлежи на обжалване. Адвокатът на Бут назова решението за екстрадицията политически мотивирано и заяви, че ще внесе жалба за неговата отмяна в тайландското външни министерство и при краля и кралицата на Тайланд.

Прокурори в САЩ обвиняват Виктор Бут в незаконен трафик на оръжие, започнал от 90-те години. Смята се, че с флотилия от товарни самолети Бут е разпращал оръжия до страни в Африка, Южна Америка и Близкия изток. Той е обвинен, че продавал и посредничил за продажба на оръжия за войните в Афганистан, Ангола, ДР Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан. Сред обвиненията има и такива за доставки на оръжия за либерийския диктатор Чарлз Тейлър и либийския лидер Муамар Кадафи.

След ареста в Тайланд Виктор Бут бе обвинен от САЩ и в заговор за продажба на ФАРК на оръжия за милиони долари, вкл. 700 ракети "земя-въздух", хиляди леки стрелкови оръжия, високотехнологични хеликоптери и самолети, снабдени с гранатомети и ракетни установки.

Случаят с Бут създаде дипломатическо напрежение между Москва и Вашингтон, тъй като и двете страни искаха да приберат руснака. Експерти твърдят, че Бут е бил полезен на руските разузнавателни служби и затова Русия не иска той да отиде на процес в САЩ.
Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече "неправно" и "политическо" решението на тайландския съд. " Решението е било взето под много силен натиск отвън, това буди огорчение", отбеляза той.