Финландският премиер Сана Марин беше оправдана по казуса с неправомерно поведение, след като по-рано през август видеа и снимки, изтекли в мрежата, показаха как тя се забавлява на купон, съобщава Би Би Си.

Смята се, че са подадени десетки жалби, в които се твърди, че поведението на Марин е подкопало "репутацията и сигурността" на Финландия. 36-годишният политик обаче успя да се защити.

Канцлерът по правосъдието Туомас Пойсти направи заключение, че Марин не е пренебрегнала задълженията си като министър-председател.

"Няма причина да подозираме премиера в неправомерно поведение при изпълнение на служебните ѝ задължения или в тяхното пренебрегване", каза той след приключването на официалната проверка.

Сана Марин се подложи и на тест за наркотици, тъй като се твърдеше, че в разпространеното видео се чуват коментари за дрога. Пробите на премиера обаче бяха отрицателни. Самата Марин отбеляза, че това е било частно парти, на което просто се е забавлявала с приятели.

"Аз съм човек. И аз също понякога копнея за радост, светлина и забавление", заяви Сана Марин, помолена от журналисти да коментира случая.

Видеото накара множество жени да излязат в подкрепа на финландския премиер. В страната жени използваха социалните медии, за да публикуват видеоклипове, на които танцуват, в знак на солидарност.

Марин публично благодари на Хилъри Клинтън, след като американският политик й каза да "продължава да танцува".

Тя пое поста на премиер на Финландия на 34-годишна възраст, което я превърна в най-младия действащ министър-председател в света.

Тя ръководеше кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО след увеличаване на обществената подкрепа за членство в западния отбранителен алианс в отговор на действията на Русия.

Очаква се Сана Марин да участва и в COP27 в Египет следващата седмица.