Кемал Кълъчдароглу е кандидатът на опозицията, който ще се изправи срещу Реджеп Ердоган на президентския вот на 14 май. 

74-годишният Кълъчдароглу е лидер на втората по големина партия в Турция - Народнорепубликанската.

Той беше номиниран от опозиционния алианс на Турция за кандидат-президент, а новината обяви тази вечер лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу. В алианса влизат шест опозиционни партии.

"Уважаемият Кемал Кълъчдароглу е кандидатът ни за изборите", съобщи 81-годишният Карамоллаолу пред централата на партията си, пред която се бяха събрали много турски граждани, предават турските телевизии. 

Много симпатизанти на опозицията се бяха събрали пред централите на Народнорепубликанска партия и пред тази на Партията на щастието в Анкара при засилени мерки за сигурност - в очакване да чуят общата кандидатура.

Решението на опозицията дойде след заседанието на т.нар. опозиционна "шесторна маса" в централата на Партията на щастието, което приключи в понеделник вечерта, информира БТА.

В заседанието се включи и лидерът на "Добра партия" Мерал Акшенер, която в края на миналата седмица бе обявила, че се оттегля от опозиционния алианс.

Преди дни лидерката на турската дясна "Добра партия" демонстративно напусна т. нар. шесторна маса заради възражения срещу общата кандидатура на опозицията в лицето на Кемал Кълъчдароглу за президент, която бе одобрена от лидерите на останалите партии в опозиционния съюз.

Все пак тя за днешното решение тя се върна на масата за преговори с останалите опозиционни партии

Снимка: БТА

Ердоган пък още преди дни обяви, че изборите за президент през май, които се очертава да бъдат напрегнати, няма да бъдат отложени, въпреки че имаше такива нагласи заради опустошителното земетресение в Турция.