Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди в свое изказване, че няма да има промяна на датата за изборите за президент и парламент в страната - 14 май, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

"Този народ ще направи необходимото на 14 май. Никога няма да се вържат на думите на онези, които говорят врели-некипели", каза Ердоган, очевидно визирайки опозицията и критиките ѝ по адрес на правителството във връзка с реакцията след земетресението.

Турският президент каза миналия месец, че ще насрочи изборите за президент и парламент за 14 май, малко по-рано от предвидената първоначално дата през юни.

След земетресенията на 6 февруари обаче се заговори за евентуално отлагане на вота заради проблемите около организирането му в засегнатите райони.

И докато турските власти и огромен брой доброволци от страната и чужбина продължават да се борят с последиците от унищожителните земетресения, нови трусове бяха регистрирани в югоизточните турски окръзи Хатай и Адъяман, изключително тежко засегнати от бедствието през февруари. 

По данни на базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли в 10:20 ч. местно време (9:20 ч. българско време) в град Антакия (окръг Хатай) е станал трус с магнитуд 4,8. Според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) трусът е бил с магнитуд 4,4. Дълбочината на земетресението е била 11,06 километра.

По-рано тази сутрин в друг много тежко засегнат окръг - Адъяман, бе регистриран трус с магнитуд 4,2. Земетресението е станало в 7:15 ч. местно време (6:15 ч. българско време) на дълбочина 6,4 километра, а епицентърът му е бил в град Гьолбашъ.