Лидерката на турската дясна "Добра партия" Мерал Акшенер вчера демонстративно напусна т. нар. шесторната маса заради възражения срещу общата кандидатура на опозицията в лицето на председателя на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу за президент, която бе одобрена от лидерите на останалите партии в опозиционния съюз - Али Бабаджан, Ахмет Давутоглу,Темел Карамоллаоглу и Гюлтекин Уйсал.

Вместо Кълъчдароглу, Акшенер предложи за кандидати за президент кметовете на Анкара и Истанбул - Мансур Яваш и Екрем Имамоглу, които също са членове на НРП. Но предложението на Акшенер категорично е било отхвърлено от другите лидери в опозиционното формирование.

Ходът на Акшенер, чиято партия е втора по големина в опозиционния Национален алианс, произведе ефекта на бомба, понеже се случва два месеца преди изборите. Общият рейтинг на основната опозиционна НРП и на "Добра партия" имаха потенциала да надхвърлят тозии на Републиканския алианс на Ердоган и Девлет Бахчели. (Рейтингите на другите партии от опозиционния съюз не са в степен да повлият на вота).

Според социологическите анкети "Добра партия" е политическата формация, която най-много е увеличила своя рейтинг от създаването си насам в сравнение с други партии.

"Личните амбиции бяха предпочетени пред Турция", каза вчера Акшенер.

Тя обвини Националния алианс, че е "загубил способността си да отразява волята на хората и затова го напуска" и подчерта, че "Добра партия" не е създадена с такава цел.

Ако Акшенер не се върне на "шесторната маса", това ще бъде сигурна победа за Ердоган на предстоящите избори, коментира анализаторът Мухаррем Сойдан.

Какви са отзивите?

Проправителствените медии основно акцентират на това, че ходът на Акшенер е довел до разцепление в опозицията. "Шесторната маса се разпадна", отбелязва "Сабах". "Случаят ще предизвика пренареждане на картите на политическата сцена", посочва "Хюриет". "Акшенер събори масата", допълва "Тюркие". Според крайно консервативния вестник "Акит" Акшенер "е ударила опозицията право в десятката".

Опозиционните вестници основно критикуват хода на Акшенер, който се преценява "неетичен и засрамващ". Вестник "Сьозджю" извежда в заглавие: "Земетресение в опозицията". "Джумхуриет" припомня, че Мерал Акшенер бе казала преди три месеца, че няма да разтури шесторната маса, а сега е напуснала с кавга. "Предстои пренареждане на картите на политическата сцена", смята изданието.

"Джумхуриет" цитира изявление на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, според което, "Акшенер си служи с езика на Ердоган".

Редица медии гледат на хода на Акшенер като "изненадващ" и "противоречащ на предишни нейни изявления".

Интернетхабер цитира нейно изказване от миналата година на митинг в Коджаели, в което Акшенер казва: "докато съм жива ще бъда благодарна на Кълъчдароглу. Аз оставих завещание на моята фамилия да вървят в крак с хората на Кълчдароглу".

Редица анализатори прогнозират, че с оттеглянето си от щесторната маса Акшенер всъщност цели да постави собствената си кандидатура за президент срещу Ердоган. В тази тема има логика, тъй като кметовете на Анкара и Истанбул - Мансур Яваш и Екрем Имамоглу, засега публично отказаха да отговорят на предложението на Акшенер да бъдат кандидати.

Според Ханде Фърат от проправителствения вестник "Хюриет" Акшенер има резервен план Бе, ако двамата кметове на НРП откажат да отговорят на предложението й.

"Тогава г-жа Мерал Акшенер ще излезе и ще каже: "Аз от първия ден досега защитавам същите позиции. Щом няма да приемат, аз ще бъда кандидат за президент", пише авторката на "Хюриет".

Излизането на "Добра партия" на Мерал Акшенер от "шесторната маса", което изненада наблюдателите на турската политика, се очаква през следващите дни да предизвика нови развития на политическата сцена.