На месечната дискусия за хуманитарната ситуация в Сирия почти всеки член на съвета спомена за кадрите със зашеметения и изтощен 5-годишен Омран с покрито с прах и кръв лице, седнал на оранжев стол в линейка.

Омран и семейството му бяха извадени изпод развалините на сграда, разрушена при въздушен удар в контролирания от бунтовници квартал Катарджи в Алепо. Неговият 10-годишен брат Али почина от раните си в неделя.

"Само се замислете за миг и си представете, че това е вашето дете, дете, което не познава нищо друго освен ужасната война", заяви шефът по хуманитарните въпроси в ООН Стивън О'Брайън.

"Това е реалният залог в тази ситуация, а не политиканстване, преструвки и игрички на влияние. Това, от което се нуждаем, е да замлъкнат оръдията", подчерта той.

О'Брайън предупреди, че Алепо може да се превърне в хуманитарна катастрофа без паралели в сирийския конфликт. Той приветства предложението на Русия за 48-часова хуманитарна пауза в града, но предупреди, че всички сили трябва да се съгласят на такава пауза, за да позволят на хуманитарните работници да започнат да раздават помощта.

Около 750 хиляди души живеят под обсада в контролираната от бунтовниците източна част на Алепо и още 1,5 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ в западните райони, които се намират в ръцете на правителството.

Четирима цивилни са убити, а 25 други ранени при обстрел срещу жилищен квартал в сирийския град Алепо и в околностите му, извършен от противниците на режима в Дамаск.

Това предаде нощес предава информационната агенция САНА, цитирана от "Фокус".

Източник на сирийската медия уточнява, че една жена е загинала и 11 други цивилни са ранени, някои от които сериозно, при нападението в Алепо.

Още трима души са загинали, а 14 ранени от ракетен снаряд, изстрелян към селище на около 20 км северно от града.