Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) е първа политическа сила на парламентарните избори, но няма да има мнозинство в Сейма, показват окончателните резултати от вота, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според данните от 100% от избирателните райони ПиС събира 35,38 процента от гласовете (което им осигурява около 196 места в 460-членния парламент), а либералната "Гражданска коалиция" получава подкрепа от 30,7 на сто. 

Десноцентристката формация "Третият път" е трета политическа сила с 14,4 процента от гласовете, следвана от "Нова левица" с 8,61 и крайнодясната "Конфедерация" със 7,16 на сто от вота.

Въпреки че остава най-голямата партия в Полша, "Право и справедливост" загуби мнозинството си в парламента, поставяйки центристката опозиция, водена от бившия президент на ЕС Доналд Туск, в силна позиция да поеме властта. 

Полският журналист Никодем Хиновски от вестник "Дженник газета правна" коментира пред БТА, че "по всичко изглежда, че три проевропейски политически сили, които сега са в опозиция, ще съставят правителство" - либералната "Гражданска коалиция" (ГК), центристкият съюз "Трети път" и коалицията "Левица".

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, заяви преди вота, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на победилата партия, но ПиС трудно ще намери съюзници с оглед на това, че "Конфедерация" получава прекалено малко места в новия парламент, за да помогне. 

Изборите в Полша се проведоха на 15 октомври при рекордна избирателна активност от 74.3% - най-голямата избирателна активност в 34-годишната демократична история на страната, надхвърляйки 63-те процента, с чиито гласове поляците сложиха край на комунистическата власт в страната през 1989 г. 

Мнозинството от гласоподавателите на общите избори в Полша подкрепиха опозиционните партии, които обещаха да обърнат демократическото отстъпление и да поправят отношенията на нацията със съюзниците, включително Европейския съюз и Украйна.

Резултатът е поражение за партията "Право и справедливост" и нейния лидер Ярослав Качински, които управляват Полша в продължение на 8 г. и наложиха консервативен, националистически и на моменти антиевропейски дневен ред.