Избирателните секции в Полша, където днес се произвеждат избори за nарламент, вече отвориха врати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вотът, на който управляващите популисти се опитват да спечелят за трети последователен път властта, ще е ключов за бъдещите връзки с ЕС и със съседна Украйна.

Полските граждани гласуват за 460 места в Сейма (долната камара на парламента) и 100 места в Сената (горната камара).

Очаква се първоначалните резултати от вота да бъдат обявени след затварянето на избирателните секции в 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич).

Според социологическите проучвания управляващата в момента националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) вероятно ще остане най-голямата политическа сила в парламента, но няма да успее да получи абсолютно мнозинство.

Около 29 млн. души имат право на глас, включително половин милион регистрирани гласоподаватели в чужбина.

Победа на "ПиС" ще задълбочи напрежението с ЕС и Украйна и ще обезпокои активисти за свобода на медиите и права на жените и мигрантите.

"Ние сме ЕС и искаме да останем там, но в ЕС на суверенни държави", заяви лидерът на "ПиС" Ярослав Качински на последния голям митинг на партията в петък.

При подобен сценарий премиерът Матеуш Моравецки ще се нуждае от подкрепата на крайнодясната партия "Конфедерация", за да може да състави правителство. Лидерът ѝ обаче изключи възможността за коалиционно споразумение с ПиС.

Според анкетите на второ място ще се класира проевропейската партия "Гражданска платформа", оглавявана от бившия премиер и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск.

"Това е най-важният ден в историята на нашата демокрация от 1989 г. Ще гласуваме за оставането на Полша в ЕС. Полша е сърцето на Европа", заяви пред привържениците си Туск.