Управляващият блок "Обединена десница", предвождан от партията "Право и справедливост", печели най-голям дял от гласовете (36,8%) на провелите се в неделя парламентарни избори в Полша. Това показва екзитпол, направен от института "Ипсос" по поръчка на полската обществена телевизия TVP.

Основният опозиционен блок - дясноцентриската либерална Гражданска коалиция на бившия премиер Доналд Туск, печели 31,6% и ще има около 163 депутатски места.

Коалицията "Третият път" на прогресивните партии "Полша 2050" и Полската селска партия спечели 13%, преодолявайки увеличения праг от 8 процента, необходим за коалиции от две или повече партии да влязат в парламента. За отделните партии прагът е 5 на сто.

"Новата левица" получава 8,6 процента (30 места), а дясната либертарианска и националистическа "Конфедерация" е с 6,2%, което ще ѝ осигури 12 места.

Националната избирателна комисия ще публикува по-късно частични резултати, а официалните резултати се очакват в понеделник, пише БТА.

Настоящият управляващ блок, воден от дясноцентристката и консервативна ПиС ще получи около 200 места в долната камара на парламента. Това ще бъде първият случай в полската посткомунистическа история, когато една политическа формация успява да спечели три поредни вота.

Но тъй като за формиране на мнозинство са необходими 231 места, това означава, че ако ПиС иска да запази властта си, ще трябва да потърси коалиционен партньор, което може да се окаже предизвикателство на фона на силно поляризираната полска политическа сцена.

Правителство на малцинството също е вариант, но сегашната опозиция може да се опита сама да състави кабинет, отбелязва полската телевизия.