20 души са загинали при пожар във фабрика за производство на литиеви батерии близо до Сеул, съобщиха южнокорейски власти, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. 

Снимки след пожара ВИЖТЕ ТУК >>>

Пожарът е възникнал около 10:30 ч. сутринта местно време във фабрика, управлявана от производителя на батерии Aricell в Хуасон, южно от столицата Сеул.

Причина за него станало избухването на поредица от батерийни клетки в склада, в който се съхраняват 35 000 подобни продукта, информира Ким Джин Йон, служител на местната противопожарна служба. Остава неясно какво е довеело да възпламеняването на клетките.

Телевизионни кадри на живо показаха как пожарникари обливат с вода опожарена сграда в комплекса. Части от горното ѝ ниво са се срутили, като големи парчета от сградата са пръснати по близката улица от експлозията.

До голяма степен пожарът вече е потушен. Специализиран екип в момента извършва издирвателни дейности в предприятието.

Идентифицирането на загиналите обаче ще е трудно, тъй като регистърът на служителите също е изгорял, заяви представител на фабриката.

Основана през 2020 г., Aricell произвежда литиеви батерии за сензори и радиокомуникационни устройства. Компанията разполага с 48 служители, става ясно от регулаторен документ и от информация, споделена в профила на Aricell в Linkedin.

Компанията не е листната на фондовия пазар в Южна Корея, но е мажоритарна собственост на S-Connect. Акциите на последния се търгуват на борсата и са включени в състава на индекса Kosdaq.