Шест китайски и руски военни самолета навлязоха днес без предупреждение в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Южна Корея в Източно море, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили, цитиран от световните агенции и БТА.

Това в накарало ВВС на Южна Корея да изпратят свои изтребители. Двата китайски и четири руски самолета са навлезли в зоната от 11:53 ч. до 12:10 ч. местно време, като не са нарушили териториалното въздушно пространство на страната, допълни той.

Обединеният комитет на началник-щабовете добави, че чуждите самолети са били открити преди навлизането им в зоната за идентификация и са били мобилизирани изтребители на южнокорейските ВВС.

Зоната за противовъздушна отбрана не е териториално въздушно пространство, но е очертана, за да призове чуждестранните самолети да се идентифицират, така че да се предотвратят случайни сблъсъци, припомня Йонхап.

Тази зона се различава от въздушното пространство на дадена държава, което обикновено означава пространството над нейната територия и на 12 морски мили (22,224 км) от бреговата линия, припомня Ройтерс. За разлика от въздушното пространство не съществуват международни закони, които да уреждат зоните за противовъздушна отбрана.

Москва не признава зоната за противовъздушна отбрана на Република Корея, а Пекин е заявявал, че зоната не е териториално въздушно пространство и всички държави трябва да се ползват със свобода на движение в нея.