Националните архиви на Шотландия публикуваха днес препис от официалния смъртен акт на кралица Елизабет Втора, който е бил вписан в регистрите на смъртните случаи. 

Директорът на институцията Пол Лоу обяви, че документът, удостоверяващ кончината на Нейно Величество е регистриран в Абърдийншър на 16 септември. 

В него е записано, че Елизабет Александра Мери Уиндзор е починала в замъка Балморал на 8 септември 2022 година в 15.10 часа - около три часа преди новината за смъртта й да бъде оповестена публично. 

Като причина за кончината на 96-годишната кралица в документа е записано "старост". В него присъстват още данни за родителите на Елизабет Втора - покойните крал Джордж VI и кралицата-майка Елизабет, както и за съпруга й - принц Филип, който си отиде от този свят на 9 април 2021 г.

Като лице, подало информация в Националните архиви на Шотландия, е посочена единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора - принцеса Ан. 72-годишната принцеса е била и единствената от четирите деца на Елизабет и Филип, която е успяла да сподели последните 24 часа от живота на майка им, стана ясно от официално изявление на кралския двор на 13 септември.

"Имах щастието да споделя последните 24 часа от живота на най-скъпата ми майка. За мен беше чест и привилегия да я придружавам в последните ѝ пътувания. Свидетел на любовта и уважението, проявени от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и възвисяващо", заяви Ан пет дни след смъртта на кралицата.

Смъртният акт

Снимка: National Records of Scotland

Елизабет Втора бе погребана на 19 септември в мемориалния параклис на Джордж Шести в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзорския замък. 

Днес той бе отворен отново за посетители, които се струпаха на голяма опашка, за да го разгледат. Замъкът беше затворен за посетители подобно на всички кралски резиденции след смъртта на кралицата. Уиндзор е на около 40 км западно от Лондон. Там кралица Елизабет прекарваше по-голяма част от времето преди пандемията от коронавирус. Дворецът е сред британските туристически забележителности.