Обсегът на прехвърлените в Украйна крилати ракети Storm Shadow е два пъти по-голям от очаквания. Така пенсионираният генерал от Бундесвера и военен експерт Ерхард Бюлер коментира унищожаването на големия десантен кораб "Новочеркаск" в пристанището на разположения на Кримския полуостров град Феодосия, пише германският вестник BILD, цитиран от "Фокус".

Досега се смяташе, че Украйна е получила експортна версия на крилатата ракета Western Storm Shadow с намален обсег - до 250 километра. Подобни параметри обаче не са достатъчни, за да се достигне до контролирания от руснаците град Феодосия от въздушното пространство, контролирано от Въоръжените сили на Украйна. Това означава, че Украйна е получила оригиналната версия на Storm Shadow, която е на въоръжение в НАТО. Обхватът й достига до 560 километра, пояснява изданието.

"Крилатата ракета трябваше да прелети повече от 250 километра над окупираната територия. За да направите това, трябва да знаете къде се намират позициите на радара и противовъздушната отбрана. Това не се случва просто ей така. Като цяло това означава, че Украйна разполага с крилати ракети с реален обсег от над 400 километра. Свободата на движение на Черноморския флот е значително ограничена. Сега Феодосия, едно от последните пристанища на Крим, считано за безопасно, вече не е такова за Русия", обяснява Бюлер.

"Многобройни вторични експлозии показват, че десантният кораб е имал голямо количество боеприпаси. Знаем, че тези кораби се използват от руснаците като транспортни", допълва пенсионираният генерал.

Според "Нюзуик" изтребители F-16, предоставени от Запада, също вече може да са в Украйна, след като Киев е постигна редица престижни победи срещу руските сили във въздуха и в морето, съобщава "Нюзуик". Киев настояваше за самолетите, които биха увеличили способността на Украйна да оспорва господството на Русия в небето и да нанася повече удари по ключови руски цели. F-16 са оборудвани с по-модерна авионика и радари и са проектирани да изстрелват оръжия по стандартите на НАТО, които Украйна използва с по-старите си самолети от съветската епоха.

По-рано Белият дом одобри отпускането на 250 млн. долара военна помощ за Украйна - последните налични средства, без одобрение на ново финансиране от американския конгрес. Пакетът включва средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерия и малки оръжия и противотанкови оръжия, съобщи Би Би Си, като се позова на администрацията на САЩ.

ИЗБРАНО