Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руски военен кораб, за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС, съобщиха украинските сили в Телеграм. "Казват, че той е превозвал "Шахеди" - ирански дронове камикадзе, използвани широко от Русия срещу Украйна, според същия източник.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук публикува видео в канала си в "Телеграм", на което се вижда експлозия в руската военноморска база "Феодосия", разположена на окупирания украински полуостров Крим.

Освен това Олешчук изрази благодарности на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим "преди да е станало късно".

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че във Феодосия е имало нападение, а десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е бил поразен. Освен това Москва съобщи за един убит човек и двама ранени при украинската атака.

Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", написа Аксьонов в приложението "Телеграм", като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара - Айвазовската.

 

Силите на Киев често нанасят удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомня АФП.

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила през изминалата нощ 13 от изстреляните от руските сили по украинска територия 19 дронове.