След храма "Света София" в Истанбул турските власти превърнаха още една византийска църква в джамия с президентски указ.

Става дума за византийската църква "Христос Спасител" в манастира Хора в Истанбул, която след завладяването на Константинопол е превърната в джамия, известна като Карийе джамия. След Втората световна война Карийе джамия е била реставрирана и превърната в музей. В нея се намират едни от най-хубавите византийски мозайки и фрески, съобщи гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Президентският указ, издаден вчера, променя статута на църквата, която е сред паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО, от музей в джамия. Промяната е била одобрена с решение на Държавния съвет на Турция още през декември 2019 г., но до момента то не бе приложено.

Построена през 4-и век, църквата "Христос Спасител" е била цялостно реконструирана около 1077-1081 г., и отново - след като е била частично разрушена след земетресение в началото на 12-и век, припомня гръцкият вестник. Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.

Превръщането в джамия на църквата предизвиква съжаление и показва неуважението на властите в Турция към християнството, заяви днес председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС.

"Решението за превръщане в джамия на древния манастир Хора не може да не предизвика дълбоко съжаление. Турските власти за пореден път показаха своята незаинтересованост към съхраняването на древното християнско наследство, своето неуважение към християнството, своето презрение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството", подчерта той.

Обещанията на турските власти за запазване на достъпа до християнските мозайки в храма "Света София" в Истанбул на практика не се изпълняват, заяви в петък на своята страница във Фейсбук представителят на Московската патриаршия Николай Балашов.

"Ние виждаме, че обещанията на турския лидер да съхрани достъпа до шедьоврите на храма "Света София" на практика не се изпълняват. Безценни мозайки остават недостъпни. Жените имат ограничен достъп към помещението на джамията", заяви още той.